Plato je velika slobodna površina, blago kaskadirana, podeljena na više terena za igru i druženje. Iako sve generacije u njemu provode slobodno vreme, veći deo prostora bio je nedovoljno iskorišćen, zapušten i prljav, što zbog loših navika i nemara korisnika i prolaznika, što zbog neefikasnog održavanja i nedovoljne opremljenosti mobilijarom. Od danas u sredini prostora postavljen je veliki sto koji će služiti svim komšijama, pre svega mališanima za učešće u različitim radionicama.

Mila Bakić iz komšijske inicijative Čuvari parka ukazala je da je cilj ove radne akcije bio da prostor u kome najmlađi sa svojim porodicama provode vreme bude lep i čist, što i nije bilo teško ostvariti – udruženim snagama.

“Ovo je prva ovakva realizovana ideja u prostoru. Napravili smo i sto koji će biti mesto okupljanja i realizacije budućih zajedničkih akcija. Sto u sebi ima skladišteni prostor u kojem stoje metle, lopate, kese, i sve što nam je potrebno za rad. Ponosni smo što danas deca kada nas vide, trče i viču hoćemo da čistimo“, naglasila je Bakić. I Tatjana Vukosavljević ispred Beogradske internacionalne nedelje arhitekture (BINA) pohvalila je ovu inicijativu otkrivši da će BINA nastaviti da podržava komšijski aktivizam kako bi svako naselje dobilo svoje “Urbano čvorište”.
Boje za betonske površine donirala je kompanija Tikkurila, poznata po tradiciji u proizvodnji boja i lakova.

Projekat „Urbana čvorišta“, koji je deo šireg projekta „Gradovi deljenja: kreativni podsticaj“ (SCCM), razvijaće se u Beogradu pod rukovodstvom Beogradske internacionalne nedelje arhitekture (BINA), kako bi istakao društvenu ulogu građanskih inicijativa u unapređenju savremenih gradova. NJegova praktična primena ogleda se u razvijanju zajedničkih predloga građana i stručnjaka koji nastaju kao odgovor na socijalne i prostorne potrebe u neposrednom okruženju.