Foto: Sanja Milošević

SOS sindikat GSP „Beograd“ je stao u odbranu vozača, ističući da je vozač postupio u skladu sa propisima.

Naime, kako je ukazao sindikat, a o čemu svedoče i snimci na društvenim mrežama, u vozilu na liniji 27 juče u prepodnevnim časovima jedna od putnica je uvela psa u autobus, bez odgovarajućeg transportera i držeći ga u ruci. Iako je pokušala da bude neprimećena i ušla na treća vrata autobusa, vozač je, uočivši tu situaciju, obezbedio vozilo na stajalištu i putnicu zamolio da napusti vozilo sa psom, jer nije dozvoljeno na taj način prevoziti kućne ljubimce u vozilima javnog prevoza.

“Takva molba je naišla na reakciju putnice, koja se na omalovažavajući način ophodila prema vozaču GSP-a koji je samo radio svoj posao, snimala ga svojim mobilnim telefonom i pokušala da isprovocira vozača. Vozač je u potpunosti postupio u skladu sa onim što su njegove dužnosti” naveli su iz ovog sindikata.

SOS sindikat podseća da je važećom Odlukom o javnom linijskom prevozu putnika na teritoriji grada Beograda, kao i Pravilnikom o obavezama saobraćajnog osoblja na precizan način propisano da putnik u vozilo može uneti psa visine do 40 cm mereno u visini grebena i mačku, u posebnom transporteru prilagođenom vrsti i veličini psa ili mačke, u periodu od 09.00 do 13.00 časova i 18.00 do 24.00 časa. Transporterom se smatra sanduk, kutija, kavez ili bilo koja druga čvrsta konstrukcija za transport životinja u vozilu primerena vrsti životinja.

“Vozač je odgovoran za poštovanje ovih pravila u autobusu i da se bilo koja neželjena situacija u vozilu dogodila prouzrokovana vožnjom psa suprotno ovim uslovima, jedini i odgovorni za sve posledice bi bio upravo vozač, što disciplinski u preduzeću, tako i prekršajno, ali i svaki drugi korisnik prevoza bi mogao da traži nadoknadu eventualne štete koju pas pričini, kako od GSP-a, tako i od vozača” naveli su oni.

SOS sindikat podseća da su učestali verbalni sukobi pojedinih putnika sa vozačima gradskog prevoznika zbog ove odredbe i zbog toga je inicirano i postavljanje nalepnica u vozilima sa detaljnim informacijama pod kojim uslovima se životije mogu uvoditi i prevoziti vozilima javnog prevoza, što je u postupku kod nadležnog Sekretarijata za javni prevoz.

http://