– Davno je Ljubiša to meni predložio, ali mi smo se u godinama kada se sve oko nas ruši, nastojali da izgradimo novo zdanje kinoteke. Najzad nam je to pošlo za rukom i to je odlična prilika da ustanovimo prve legate ove kuće – rekao je direktor Jugoslovenske kinoteke, Radoslav Zelenović.

Kratak dokumentarni film o životu i radu čuvenog Smokija, prikazan je u sali Kinoteke pred brojnim kolegama, novinarima i poštovaocima.

– Ljubiša, pao sam na d**e gledajući ovaj tvoj film! Mislim se, je*o te, zašto to ja još uvek nisam uradio?! – našalio se reditelj Mladomir Puriša Đorđević u čijim je najčuvenijim ostvarenjima Ljubiša Samardžić započeo karijeru na filmu. Đorđević je istakao i da domaća filmska produkcija nije imala sluha, pa je film Jutro, koji je glatko odbijen u Avala filmu, ovenčan nekim od najznačajnijih svetskih filmskih nagrada.

Milena Dravić, dugogodišnja filmska partnerka Ljubiše Samardžića prisetila se ostvarenja na kojima su zajedno radili, ali i naglasila Samardžićevu sposobnost da zadrži „vitalnu želju za stvaranjem“.

– Smokijevu i moju zajedničku karijeru obeležio je film „Prekobrojna“, a usledio je niz Purišinih remek-dela i sjajnih filmova drugih reditelja. U mladosti smo sa lakoćom snimali, bez sujete, jednostavno prihvatajući i uspeh i neuspeh, kao prirodnu stvar. Važno je godinama ne izgubiti tu vitalnu želju za stvaranjem, ne želeti da se dopadneš… to vodi umetničkom slomu. Smatram da je večerašnji legat podsticaj za stvaranje novim generacijama – kazala je Milena Dravić. Ljubiša Samardžić zaključio je da je u nagrade koje je predao Kinoteci ugrađen sav njegov svet i da će na ovaj način, on i njegov rad, večno živeti.

Slavni Smoki ima više od 100 filmskih uloga, a neke su u Sutjesci, Orlovi rano lete, San, Jutro, Podne, Bitka na Neretvi, Kuda idu divlje svinje… Režirao je filmove Nataša, Nebeska udica, Ledina…

Sinoćnoj svečanosti prisustvovale su brojne Samardžićeve kolege: Siniša Kovačević, Mirka Vasiljević, Vesna Čipčić, Radoš Bajić, Milica Milša, Žarko Jokanović…