– U delovima opštine Zvezdara kao što su Mali i Veliki Mokri Lug, izmenjen je pre nekog vremena način iznošenja smeća, tako što su sva domaćinstva dobila kante za đubre od 60 litara. Stari kontejneri povučeni su sa ulica, jer je u toku zimskih meseci bilo teško do njih doći. Naši sugrađani i pored toga što su dobili kante, bacaju smeće gde stignu, a najčešće na ulicu. Deponije su se stvorile na par mesta u Malom i Velikom Mokrom Lugu, gde smo u poslednja dva meseca pet puta čistili smeće. Najkritičnija deonica je na uglu ulica Hazardske i Pavla Vasića, gde se smeće istovara uz zid jedne građevinske parcele, a nalazi se preko puta dečjeg obdaništa. To nije kućno smeće, većkabaste stvari kao što su stari kreveti ili ormari, orezane grane, šut i ostali nepotrebni građevinski materijal. A kad neko vidi te stvari bačene, onda baci još nešto i na taj način se stvaraju male deponije. Sa te lokacije smo u poslednjih 15 dana dva puta sklanjali i čistili deponije – rekao je za Danas Aleksandar Rebić, šef odeljenja za inspekcijske poslove u opštini Zvezdara.

On dodaje da službe Gradske čistoće jednom mesečno, tačnije, svake prve subote besplatno odnose kabasto smeće. Dovoljno je da se to smeće iznese ispred kuće i radnici Gradske čistoće će to odneti. Građani mogu i u privatnoj režiji pozvati Čistoću, a njihovi će im radnici za 600 dinara odneti kabasto smeće.

– Nesavesnim građanima lakše je da to đubre odnesu deci preko puta, nego da sačekaju dvadesetak dana, kako bi Čistoća to odnela. Zbog toga ćemo najverovatnije na tom mestu postaviti kamere, kako bi snimili one koji to rade. Kritična je i deponija koja se redovno pravi kod nadvožnjaka preko niškog autoputa, u ulici Nikole Grulovića u Velikom Mokrom Lugu, koju Gradska čistoća svakodnevno uklanja. Jedino što opština može da učini počiniocima koje uhvati na delu, jeste da im napiše mandatnu kaznu od 2.500 dinara za građane, pod uslovom da uspete da im uzmete podatke. Kada su počinioci firme, šaljemo ih sudiji za prekršaje, gde kazne iznose i do 500.000 dinara – ističe Rebić.

Prema njegovim rečima, bacanje smeća i stvaranje mini deponija, pored toga što šteti žiteljima opštine Zvezdara i životnoj sredini, takođe i košta. Sklanjanje i čišćenje deponija iznosi 900 dinara, po metru kubnom. A kada se na nekom mestu odnese dva, negde tri ili pet kubika, dolazi se do pozamašne sume novaca, koja bi mogla da se iskoristi, umesto za uklanjanje deponije, za pomoćugroženom stanovništvu ove opštine.