Mladenović: Problem ambrozije zahteva sistemsko rešenje i pomoć građana 1Andreja Mladenović Foto: BeoInfo (arhiva)

Gradski odbornici usvojili su danas i Predlog programa – ambrozija kao zdravstveni rizik, monitoring i suzbijanje ambrozije sa neuređenih površina na teritoriji grada Beograda u 2018. godini, navodi se u saopštenju.

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović je istakao da je grad suočen sa ozbiljnim zdravstvenim problemom po pitanju ambrozije i alergije na ovu korovsku biljku.

– Veliki broj sugrađana ima problem, pa su čak zabeleženi slučajevi kolektivnog odmora zbog problema izazvanih ovom biljkom. Prošle godine smo počeli sa sistemskim rešavanjm ovog problema, doneli smo program i opredelili se za mapiranje i monitoring na čitavoj teritoriji grada. Obuhvaćeno je oko 80 hektara, od čega je 30 tretirano, a za tu namenu izdvojeno je 15 miliona dinara. Ove godine smo udvostručili prostor za mapiranje i monitoring, obuhvaćeno je 160 hektara, a 60 hektara će biti tretirano hemijskim sredstvima – rekao je Mladenović.

Prema njegovim rečima, ambrozija se brzo širi, nalazi se u svim delovima grada, a najviše na neuređenim građevinskim površinama koje su uglavom u privatnom vlasništvu.

– Uređene zelene površine koje održava JKP „Zelenilo Beograd“ su najmanji problem, ali tamo gde se mora ući na privatni posed nastaju problemi i komplikacije. Postoji problem i sa površinama koje su u vlasništvu Železnice i zajedno sa njima moramo da radimo na pronalaženju rešenja. Problem ambrozije će biti sve prisutniji i moramo da radimo na povećanju površina koje se mapiraju i na kojima se radi monitoring – dodao je pomoćnik gradonačelnika.

Mladenović je istakao da je grad veliku pomoć imao od sugrađana, koji su prijavljivali lokacije, a u čitavu akciju su bile uključene i gradske opštine.

– Idealni scenario za reševanje ovog problema je da se u martu pristupi tretiranju, jer je veoma važno da se ova korovska biljka uništi pre nego što procveta. Problem predstavljaju i površine koje se nalaze na obodima grada i na kojima su zasađene poljoprivredne kulture, jer se nakon žetve ponovo na privatnim parcelama pojavljuje korov i ambrozija – zaključio je Mladenović.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.