Javno komunalno preduzeće „Beogradske elektrane“ u protekloj grejnoj sezoni uštedelo je oko 57 hiljada tona ekvivalentnog mazuta (gas preračunat u mazut i mazut), čime je planirani gubitak od oko tri milijarde dinara prepolovljen. Prema rečima Petra Vasiljevića, pomoćnika direktora „Elektrana“ za tehničke poslove, ušteda je postignuta pre svega zahvaljujući modernizaciji grejnog sistema, ali i neočekivanoj toploj zimi.
– U protekloj grejnoj sezoni poslovali smo sa oko 2500 osavremljenih podstanica što nam je omogućilo ekonomično poslovanje i optimalnu isporuku toplotne energije. Ušteda je postignuta i zahvaljujući zajedničkoj nabavci mazuta za više gradova u Srbiji čime je ostvaren rabat od oko 14 odsto – istakao je Vasiljević.
On je dodao da će ušteda energenata u predstojećoj sezoni biti još veća jer se očekuje naplata po utrošenoj energiji u delovima najvećih grejnih područja, oko 100 hiljada potrošača, u Novom Beogradu i Zemunu. Da bi to moglo da se ostvari potrebno je da se usvoji nova odluka o snabdevanju potrošača toplotnom energijom, uvede nov tarifni sistem, ali i uskladi postojeći sistem naplate po kvadratnom metru sa naplatom po kilovat času. Naime, sadašnja cena po kilovat času iznosi 1,4 dinara, po kvadratu 43 dinara, a ova cena mora da bude ekvivalentna ceni od 2,4 dinara po kilovatu.
Sumirajući rezultate protekle grejne sezone koja je zvanično završena 3. maja Ljubiša Jevđić, direktor marketinga i prodaje „Elektrana“ napomenuo je da je u proteklom periodu dosta urađeno i na povećanju broja korisnika „Elektrana“. Tako je od pripremljenih 1037 ugovora za priključenje, ukupne vrednosti 1,9 milijardi dinara, potpisano njih 644 od čega je naplaćeno 540 miliona dinara. Sve ukupno gledano „Elektrane“ su u u protekloj godini dobile više do 5.000 novih korisnika.
Najavljujući plan radova u letnjoj sezoni čelnici „Beogradskih elektrana“ kao prioritete su izdvojili nastavak osavremenjavanja postrojenja i proširenje toplovodne mreže. Tako je za ove dosad najveće investicije predviđeno 3,8 milijardi dinara, ali će konačan plan i sredstva biti poznati kad se usvoje budžeti Republike, Grada i sredstva dodele „Elektranama“. Tako će grejni sistemi najviše biti osavremljeni u toplanama u Novom Beogradu, Konjarniku i Voždovcu.
Što se toplifikacije tiče nastaviće se širenje mreže u Profesorskoj koloniji, a biće započeta i toplifikacija naselja Braće Jerković. Za ovu letnju sezonu prioritet će biti i početak izgradnje toplovodne mreže stambenog bloka oko ulica 22. oktobra, Karađorđeve, Nikolaja Ostrovskog, Avijatičarskog trga i Nikole Tesle u Zemunu. U Novom Beogradu planirana je rekonstrukcija magistralnog toplovoda u Tošinom bunaru i izmeštanje i rekonstrukcija toplovoda preko mosta „Gazela“. U grejnom području „Dunav“ toplovod će dobiti ulice Braće Nedić, Krunska, Kneginje Zorke i Njegoševa, a biće izgrađen i toplovod duž Dunavskog keja. Plan predviđa da toplovodnu mrežu dobiju i ulice Neznanog junaka, Crnotravska i još nekoliko ulica na Voždovcu, kao i delovi Banovog brda, Konjarnika, Mirijeva i Borče.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.