Dragana Bjelić, majka troje dece koja borave u vrtiću „Ljolja“ PU Voždovac ovih dana počela je sa prikupljanjem neophodne dokumentacije.

– Predala sam izvode iz matične knjige rođenih za troje dece kad sam ih upisivala u vrtić. Međutim, u upravi su mi rekli da moram ponovo da donesem izvode, ali i sva ostala dokumenta. Nažalost, nemam izbora, moram da prikupim sve papire, jer mi popust mnogo znači s obzirom na to da je i meni i suprugu mala plata – objašnjava Bjelićeva.

Roditelji zameraju Sekretarijatu i predškolskim ustanovama što „međusobne nesuglasice“, po pravilu, rešavaju preko roditelja.

– Popust mi mnogo znači, jer mi plata nikad nije bila manja, ali neću ponovo da prikupljam dokumenta. To sam već uradila kada sam upisivala dete u vrtić. Nije mi jasno zašto moram da donosim uverenje o državljanstvu. Ako imam ličnu kartu Republike Srbije u kojoj piše gde je moje prebivalište, zašto moram da dokazujem u kojoj državi živim – pita se Nikolina Stojadinović, majka deteta koje boravi u vrtiću „Čarolija“ PU „Simo Milošević“ u Zemunu. Najviše je, čini se, procedura zasmetala roditeljima čija deca pohađaju predškolski program u beogradskim vrtićima.

– Ne mogu da verujem da ponovo treba da prikupljam dokumente. Moje dete pohađa predškolski program do sredine juna, dakle još tri i po meseca. Zašto ovako obimnu dokumentaciju nisu tražili pre tri godine kada sam upisivala dete u vrtić? Potpuno je besmisleno da roditelji to sada rade – kaže Jelena Nikolić, majka deteta koje boravi u jednom od vrtića PU Vračar.

I dok u predškolskim ustanovama izričito traže da se poštuje procedura, u Sekretarijatu za dečju zaštitu tvrde da je za ostvarivanje ovog prava potrebno dostaviti samo popunjen zahtev i potvrdu poslodavca o zaradama roditelja.

– Roditelji su dužni da dostave popunjen zahtev za ostvarivanje prava na regresiranje troškova boravka dece u predškolskim ustanovama, koji će dobiti u PU ili preuzeti sa zvaničnog sajta grada Beograda (www.beograd.org.rs) kao i dokaz o prihodima porodice u prethodnom periodu. To je sve što im je potrebno da bi ostvarili ovo pravo – objašnjava za Danas Ljiljana Jovčić, gradska sekretarka za dečju zaštitu.

– Nije potrebno da roditelji dostavljaju izvode iz matične knjige. Izvod, koji su dostavili prilikom upisa u vrtić, Sekretarijatu će dostaviti predškolska ustanova. Potrebno je da roditelji prilože i potvrdu o prihodima porodice u prethodnom periodu, koju su i do sada podnosili dva puta godišnje. Da bi ostvarili pravo na regresiranje troškova od 1. aprila, potrebno je da dostave izveštaj o svim prihodima od 1. jula do 31. decembra prethodne godine. Za pravo na regresiranje troškova od 1. oktobra dostavljaju izveštaj za period od 1. januara do 30. juna tekuće godine – objašnjava Jovčićeva.

Dokumentacija koju je potrebno dostaviti ustanovljena je Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja prava na regresiranje troškova boravka dece u predškolskoj ustanovi.

– Ako želimo da sprečimo zloupotrebu u smislu regresiranja onih porodica čiji materijalni status to ne zahteva, onda je potrebno da se dostave odgovarajući dokazi – kaže gradska sekretarka.

Prema rečima Angeline Radulović, izvršne direktorke beogradskog udruženja „Roditelj“, dokumentacija je preobimna.

– Ovo je procedura koja se prvi put sprovodi kod nas. I opravdana je samo ukoliko za cilj ima ostvarivanje prava na regresiranje u onim slučajevima u kojima je ova pomoć zaista potrebna. Veoma je bitno da ovo pravo ostvare oni roditelji čija su primanja mala i kojima popust u plaćanju boravka dece u vrtiću mnogo znači – napominje Radulovićeva.

Ona kaže da to udruženje do sada nije dobilo nijednu primedbu roditelja koja bi se odnosila na ovu vrstu papirologije, ali veruje da će ih biti, jer je rok za predaju Zahteva za regresiranje 20. mart, pa mnogi roditelji još nisu krenuli sa prikupljanjem neophodne dokumentacije.

Žalbe roditelja

Beogradskom udruženju „Roditelj“ poslednjih dana stiglo je dosta žalbi na račun poskupljenja vrtića. Podsećanja radi, predstavnici Grada su krajem 2009. obećavali da do poskupljenja boravka dece u vrtićima neće doći, ali su se u međuvremenu predomislili i 1. februara propisali nove cene. „ Bilo je mnogo primedbi roditelja zbog poskupljenja vrtića. Naime, ovo poskupljenje je mnogima bio samo još jedan namet“, kaže Radulovićeva iz udruženja „Roditelj“.