Do 2. februara biće predstavljen „Model za Savamalu“ autora Maje Popović Vračar i Bobe Stanića, a koautori su Ana Ugrinić, Daša Spasojević, Predrag Milić i Miloš Kašul Nikolić.

Kao što je i Danas u više navrata pisao, Savamala, gradska četvrt prepoznatljiva po svojoj oronulosti i zapuštenosti, tokom 2013. godine postala je dom mnogih entuzijastičnih kreativaca, umetnika i dizajnera koji žele da svojim radom u ovaj deo grada unesu nešto novo, uz očuvanje njene autentičnosti. Sve se to događalo tokom projekta „Urban Inkubator: Beograd“, čiji je pokretač Gete institut, a među učesnicima su bili i Maja Popović Vračar i Boba Stanić. Najavljeno konačno sređivanje gradskog priobalja zahvaljujući projektu „Beograd na vodi“, čija prva faza treba da otpočne u septembru, postavilo je Savamalu u srž mnogih razmatranja jer je njen budući izgled neizvestan. Komentarišući „Beograd na vodi“, Matijas Miler Viferig, direktor Getea, ističe za Danas da postoji više načina na koje bi jedan grad mogao da se razvija, a prošlogodišnje aktivnosti Gete instituta zauzele su jedan kreativan pristup. Prema njegovim rečima, zahvaljujući tome, pokrenula se debata među Beograđanima u kom smeru revitalizacija jedne zapuštene četvrti treba da ide.

– Ono što su Gete institut, kulturni partneri i projekti pokrenuli u Savamali jeste kreativna obnova gradske četvrti. Različiti projekti ustanovili su različite aktivnosti i pristupe, kako lokalne, tako i međunarodne, koji pokazuju kako novi kulturni i umetnički život može doprineti poboljšanju Savamale – kaže Miler Viferig.

Aksel Humpert, arhitekta i još jedan od idejnih vođa „Urban Inkubatora“, nije mogao da oceni šta bi projekat „Beograd na vodi“ mogao da znači za prestonicu i, konkretno, Savamalu, jer je još u najranijoj fazi i „bez ikakvih jasnih planova i bilo kakvog drugog materijala na osnovu kojih bi se moglo nešto prokomentarisati“.

Bilo kako bilo, „Model za Savamalu“ nudi upravo razmatranja o budućnosti ovog dela grada, a svi zainteresovani mogu učestvovati u tome. To je svojevrsni portret ove oblasti, i kako objašnjavaju organizatori, izlaže njeno istorijsko i sadašnje stanje, problematiku i razmatranja o budućem razvitku. Ne nudi idejno rešenje, već 3D modelom kroz nekoliko slojeva predstavlja postojeću urbanu morfologiju i tipologiju, naznačava imovinsku strukturu, ukazuje na intenzitet privrednih aktivnosti i pokazuje gde stanovnici Savamale žive i koje su njihove težnje. „U svetlu budućeg planiranja Savamale verujemo da je od ključnog značaja da oblast napravimo što transparentnijom. Za buduće planiranje moramo imati što jasnije ideje o tome šta je zapravo oblast Savamala, od čega se sastoji, ko su njeni stanovnici, koje su njene aktivnosti, itd“, ističu autori u saopštenju.

Mali: Predstavljanje „Beograda na vodi“ u martu

Predsednik Privremenog veća, Siniša Mali, rekao je juče da će idejno rešenje za projekat „Beograd na vodi“ biti završeno u februaru i predstavljeno javnosti u martu. „To će na neki način biti i početak tog projekta. U međuvremenu, treba da osnujemo preduzeće ‘Beograd na vodi“, kazao je Mali. On je, gostujući na RTS-u, rekao da veliki broj investitora čeka da se završe vanredni izbori u glavnom gradu da bi ulagali, ali da to nije slučaj sa pomenutim projektom za koji se interesuje investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Satnica

Projekat „Model za Savamalu“ u celini će biti predstavljen danas u 19 časova, a sutra i u petak biće organizovana stručna vođenja kroz Model, sa početkom u 18 časova, dok će 1. februara „tura“ početi u 14 časova. Izložba u Mikseru traje do 2. februara, a tokom nje vodiće se razgovori i prikupljati priče o Savamali, a autori pozivaju sve sugrađane da se pridruže i iznesu svoja zapažanja.