Ambasada SAD u Beogradu obezbedila je milion dolara za jedan od dva projekta koje Beograđani do 15. janura budu odabrali putem SMS i Interneta. Građani imaju priliku da biraju da li će milion dolara koje je obezbedila Američka ambasada biti utrošeno na obnovu Doma omladine ili Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć.
Putem SMS-a na broj 7701 koji važi za sve mreže, glasajući za opciju 1 mogu dati glas za Hitnu pomoć, ili glasajući za opciju 2 – za rekonstrukciju Doma omladine. Takođe, glasanje se može obaviti i putem Interneta preko zvaničnog sajta grada Beograda www. beograd.org.yu, opcija: milion dolara za zdravstvo ili kulturu.
Prema rečima direktora Doma omladine Milana Lučića, ukoliko ova kulturna institucija dobije novac on će biti iskorišćen za rekonstrukciju donje sale, holova i formiranje savremenog kompjuterskog centra.
– Želimo da Domu omladine vratimo njegovu prvobitnu namenu jer on je nažalost devedesetih postao tržni centar -rekao je Lučić.

Neophodna nova oprema

Ukoliko bi milion dolara dobio Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć novac bi bio iskorišćen za nabavku najsavremenijih ambulantnih vozila koja će poboljšati zdravstvene usluge u gradu. Prema rečima direktora Gradskog zavoda za hitnu medicisku pomoć Branislava Lazića u voznom parku Hitne pomoći sada je 28 vozila. Prosečna starost voznog parka je devet godina. Kako je objasnio Lazić, prosečan vek korišćenja ovih vozila je oko četiri godine.

– Za godinu dana vozila pređu oko 35 miliona kilometara, a ekipe Hitne pomoći za to vreme obave oko 100.000 intervencija, u redovnim situacijama u smeni je 18 vozila, a optimalno bi bilo da ih je je 24 – kaže Lazić.

On smatra da je pozicija Doma omladine teška budući da je u konkurenciji s jednom zdravstvenom ustanovom, ali i ravnopravna jer je i u jednom i drugom slučaju reč o institucijama koje brinu o zdravlju, jedna o duhu, a druga o telu. Lučić smatra da bez obzira na to ko dobije novac, svi dobijaju „jer milion dolara ostaje u Beogradu“.
Kako bi podstakli Beograđane da glasaju, 14. janaura Dom omladine organizuje koncert na kojem će nastupiti brojne muzičke grupe čiji se nastanak vezuje upravo za ovu kulturnu instituciju.
U Domu omladine ističu da posle više od 40 godina postojanja Dom omladine predstvalja reprezentativnu kulturnu instituciji u gradu koja je uvek bila otvorena za nove tokove u umetničkom izražavanju i za društveni dijalog.
Dom omladine je jedan od glavnih zastupnika tradicionalne potrebe Beograđana da uvek traže nešto novo kada su u pitanju univerzalna kulturna dostignuća. S te strane, brinući o zdravom duhu sugrađana, Dom omladine je već trajno upisan u kulturnu mapu Beograda i sveta kao jedna od ključnih tačaka njihovog dodira – kaže Milica Ševarlić iz Doma omladine.
Da li će ovaj novac biti iskorišćen za rekonstrukciju zdravstvene ustanove, ili kulturnu instituciju, obe važne za život Beograđana, stanovnici prestonice Srbije će saznati 16. januara u specijalnoj emisiji Studija B.