Humanitarna organizacija Dečije srce već sedam godina pomaže deci i odraslima sa smetnjama u mentalnom razvoju, ali i njihovim roditeljima. Takve osobe većinom žive u institucionalnim ili kućnim azilima. Njihove su potrebe iste kao i potrebe njihovih vršnjaka, koji nemaju ovaj problem, ali za razliku od njih nisu u mogućnosti da ih samostalno realizuju. Zbog toga im je neophodna podrška čitave društvene zajednice.
– Naši programi zasnivaju se na osamostaljivanju lica sa smetnjama. Što podrazumeva dobru obuku i pripremu za njihov samostalni život. Prva stepenica u procesu osamostaljivanja je socijalizacija u okviru društvene zajednice, što postižemo našim programom dnevnih aktivnosti – kaže za Danas, Tanja Štaljonić iz organizacije Dečije srce. Ona dodaje da su u radu sa mladima posebno ponosni na dva projekta: “ Školu života“ i „Školu životnih veština“.

Svakodnevno pružanje informacija

U okviru programa „Dečijeg srca“ otvoren je informativni centar, koji ima zadatak da olakša život roditeljima dece sa smetnjama u mentalnom razvoju. Putem brojeva telefona 2440-676, 2440-346 ili ličnim dolaskom, Mačvanska 6a, mogu da dobiju neophode informacije ili stručnu podršku.

Cilj programa „Škola života “ jeste da osobe sa smetnjama u mentalnom razvoju, kojima je komunikacija svedena samo na porodicu, izađu iz „kućnih azila“ i uključe se u društvene aktivnosti u okviru njihovih interesovana, psihičkih i fizičkih mogućnosti.
Ovakav program jedan je od najefikasnijih načina za njihovo prvo odvajanje od porodica ili sredine u kojoj žive – priča Tanja Štaljonić i dodaje da se oni na ovakav način uče praktičnim životnim veštinama i osamostaljivanju.
Programom je u toku prošle godine obuhvaćeno 125 mladih iz Beograda i Srbije. Programom „Škola životnih veština“ kroz simulirane životne situacije, obučavaju se korisnici za život u malim kućnim zajednicama ili za stanovanje uz podršku i na taj način pripremaju se za život sa svojim vršnjacima. U planu je uporedno pripremanje za samostalan život, kako korisnika koji žive u institucijama tako i onih koji žive sa porodicama.
– Za one najmlađe, uzrasta od pet do 10 godina, napravili smo program „Kutak za svu decu“ – kaže Štaljonić.
Ove radionice se održavaju jednom nedeljno sa grupom od desetoro dece i njihovih roditelja. Potrebno je da se krene sa najranijim tretmanom dece i roditelja, odmah nakon kategorizacije. Rani tretman predstavlja najveći uspeh u procesu razvoja deteta sa smetnjama u mentalnom razvoju ističe Štaljonić.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.