– U jaslice je upisano 6.495 dece, u vrtiće 2.635, u pripremni predškolski program od četiri sata 2.790 i u celodnevni još 515 – rekao je Gak za „Večernje novosti”.

On je istakao da su nakon žalbenog postupka od pristiglih 4.236 žalbi pozitivno rešena 1.493 prigovora, a da je deset predškolskih ustanova dobilo odobrenje za proširenje kapaciteta do 20 odsto.
– Nerešenih žalbi je 2.743, što smatramo realnom listom čekanja, a otvaranje mesta za ovu decu biće prioritet sekretarijata – rekao je Gak.

To je, kako je istakao, oko 800 dece manje na listi čekanja nego pre konkursa, dok je konačni cilj potpuno ukidanje ove liste.

Nova godina u vrtićima započela je sa nikad većim obuhvatom dece u predškolskom obrazovanju, koji sada, kako je rekao, iznosi oko 70 odsto, dok je pre pet godina bio oko 45 odsto.

U ovom trenutku Grad Beograd, kako ističe Gak, subvencioniše deo troškova za boravak 15.020 dece u privatnim vrtićima, a najavio je i nastavak projekta adaptacije pogodnih prostora u vrtiće.

– Beograd bez liste čekanja je moguć i idemo lagano ka tom cilju – zaključio je sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu.