Mali je rekao da je Sondermajer pionir srpske avijacije i najzaslužniji za osnivanje i razvoj civilnog i sportskog vazduhoplovstva na jugoslovenskim prostorima.

„Njegovi podvizi ostaju zapisani u istoriji Srbije i njenog vazduhoplovstva dok danas njena nacionalna aviokompanija „Er Srbija“ zasigurno ispisuje sopstvenu istoriju prateći stope
velikana“, rekao je Mali.

On je dodao da je Sondermajer bio jedan od osnivača i dugogodišnji direktor Društva za vazdušni saobraćaj „Aeroput“, prvog srpskog i jugoslovenskog komercijalnog avioprevoznika kojim je utemeljena savremena civilna putnička avijacija na ovim prostorima.

Mali je rekao da je Sondermajer tokom jedne vazdušne bitke u Prvom svetskom ratu preživeo obaranje aviona, bio je pripadnik najelitnije francuske borbene jedinice „Rode“, kao i da je posle rata nastavio školovanje u Parizu i postao prvi srpski školovani vazduhoplovni inženjer.

Po njegovim rečima Sondermajer se u istoriju svetske avijacije upisao 1927. godine kada je legendarnim letom Pariz – Bombaj – Beograd preleteo 14.800 kilometara i tako među prvima u istoriji izveo interkontinentalni let, a povod za ovaj podvig je bila njegova želja da prikupi novac za
osnivanje vazduhoplovne kompanije i tako je nasto „Aeroput“.

Kondić je rekao da iako je živeo i radio pre 100 godina Sondermajer je i tada i danas bio i ostao primer važnih vrlina i osobina.

„Mudrosti da se poštuje staro i hrabrosti da se pokuša nešto novo“, rekao je Kondić i dodao da je Sondermajer bio i uspešan poslovan čovek i na današnji dan je pre 90 godina osnovao prvu srpsku aviokompaniju „Aeroput“.

On je rekao da su svetlu tradiciju „Aeroputa“ nastavile komanije JAT i JAT ervejz, i danas to čini „Er Srbija“ koja je osma najstarija svetska aviokompanija koja je i dalje
aktivna.

Predsednik Udruženje linijskih pilota Srbije Velimir Isaković rekao je da sadašnji trenutak predstavlja splet mnogih događaja iz naše avijatičarske istorije.

On je rekao da se obeležava pola veka od smrti Tadije Sondermajera, 90 godina od osnivanja naše nacionalne aviokompanije čiju tradiciju danas nastavlja kompanija „Er Srbija“, regionalni lider u vazdušnom saobraćaju.

Obeležava se 108 godina od početka školovanja naših pilota u Parizu, 105 od prvog ukaza koji je predstavio osnovu za formiranje Civilnog vazuhoplovnog direktorata kakav danas
poznajemo, više od 100 godina tradicije udruživanja pilota, 95 godina Aerokluba i 60 godina od zvaničnog početka rada Udruženje linijskih pilota Srbije.

Autor biste, koja je postavljena u neposrednoj blizini gde je živeo Tadija Sondermajer, je profesor docent Zoran Ivanović.