Otvoren novi objekat Prihvatilišta za decu 1Prihvatiliste za decu Zivka Davidovica photo Predrag Mitic

Ovom događaju prisustvovali su ministar finansija Siniša Mali, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, pomoćnik gradonačelnika Aleksandar Marković, članica Gradskog veća Elena Bilić, direktor Policije Vladimir Rebić, kao i direktori javnih preduzeća, prenosi BeoInfo.

Vesić je istakao da je zgrada koja je danas otvorena najmodernija na Balkanu i da po svim uslovima može da se poredi sa svim institucijama ovog tipa u zemljama Evropske unije.

– Ovaj projekat svedoči kako dobra sardnja grada sa republikom donosi velike rezultate i unapređuje život u našem gradu. Kada postoji kontinuitet u radu, završavaju se započeti projekti – rekao je Vesić.

On je naglasio da od 1958. godine, od kada prihvatilište postoji, poslednju 21 godinu prihvatilište je radilo u veoma teškim uslovima.

– Posebno zahvaljujem bivšem gradonačelniku Beograda Siniši Malom jer je on 2015. godine pokrenuo ovaj projekat i bio uporan da ovo zajedno uradimo – rekao je zamenik gradonačelnika i dodao da postoji još mnogo projekata koji bi trebalo da budu završeni uspešno kao što je ovaj.
Prema njegovim rečima, projekat vredi milion evra odnosno više od 129 miliona dinara, a godišnje kroz prihvatlište prođe između 400 do 600 dece.
– Pokazali smo da možemo da uradimo značajne stvari u zbrinjavanju najranjivije kategorije građana Beograda i da se ponosimo standardom koji smo postigli – naveo je Vesić.

Nataša Stanisavljević je istakla da ovaj objekat i ustanova predstavljaju novi početak kada je u pitanju socijalna politika Grada Beograda.

– Obezbedili smo ono što je najvažnije, a to su najbolji mogući uslovi za decu Beograda. Socijalni radnici i ceo tim Prihvatilišta radili su do sada u veoma teškim uslovima kako bi uspeli da zbrinu svu decu kojoj je pomoć bila potrebna. Od danas, ovaj novi objekat ima kapacitet da pruži pomoć za 78 dece, i to za 48 na smeštaju u Prihvatilištu i 30 u Svratištu, koje predstavlja početak jedne nove usluge socijalne zaštite u Beogradu. Ova ustanova ima sve moguće dozvole i licence za rad i svaki deo opereme je urađen po najvišim standardima, na šta smo jako ponosni – istakla je Stanisavljevićeva.

Ona je izrazila zahvalnost svim svojim kolegama u Gradu Beogradu, direktorima komunalnih preduzeća, Goranu Vesiću koji je pomogao da se ovaj projekat završi, kao i ministru Siniši Malom sa kojim je ovaj projekat i započet 2015. godine.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu podsetila je da je od 2010. godine pokrenut jedan veliki projekat „Pobedi za decu Prihvatilišta”.

– Pokrenuli su ga zaposleni u ovoj ustanovi jer su hteli da skrenu pažnju na teške uslove u kojima rade i koliko je bitno da se obezbede bolji uslovi i pomoć za svu decu. Danas sa ponosom možemo da kažemo da smo pobedili za decu Prihvatilišta i danas imamo novi početak i budućnost za njih – istakla je Nataša Stanisavljević.

Siniša Mali podsetio je da su od 2014. godine nasleđeni veliki iznosi dugovanja od prethodne vlasti, što je sada konsolidovano i zato je moguće ulaganje u objekte javne namene.

– Zahvaljujem novom gradonačelniku Beograda, zameniku Goranu Vesiću, Nataši Stanisavljević i svima koji su doprineli da deca budu nasmejana i da ovaj projekat bude ponos našeg grada – rekao je Mali.

Ministar Đorđević rekao je da je prioritet Vlade Republike Srbije briga o deci, a da će u ovoj godini, kada se obeležava trideset godina od donošenje Konvencije o pravima deteta, Vlada RS doneti zakon o zaštiti i pravima deteta.

Vladimir Rebić naglasio je da je Ministarstvu unutrašnjih poslova jedan od prioriteta u radu bezbednost i zaštita dece, bez obzira na to da li se ona pojavljuju kao počionioci ili žrtve krivičnih dela. Važna je komunikacija sa svim institucijama koje rade na tom poslu.

Direktorka Prihvatilišta Danijela Stajković naglasila je da novi objekat znači novu budućnost i novi početak, ali i pokazuje koliko možemo, znamo i koliko smo spremni kao grad da pružimo deci zaštitu od svakog mogućeg nasilja.

Rođendan ove ustanove, 61. po redu, gosti su proslavili zajedno sa štićenicima uz sadnju stabla i rođendansku tortu.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.