Otvoren obnovljeni Muzej Jovana Cvijića 1

Otvaranju muzeja prisustvovala je i gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić, predsednik SANU Vladimir Kostić kao i veliki broj javnih ličnosti iz sveta kulture. Siniša Mali je podsetio da je ovaj muzej otvoren 1968. godine i da njegova obnova predstavlja veliki događaj za Muzej Grada Beograda i sve naše sugrađane.

Nakon razgovora tokom 2014. godine o potrebi obnove ovog muzeja, već 2015. je počela rekonstrukcija i danas smo ponosni što smo uspeli da ovaj veliki spomenik kulture dovedemo u reprezentativno stanje i što je 1.500 predmeta koji su vezani za život i delo Jovana Cvijića izloženo na pravi način. To je važno za Grad Beograd, naše sugrađane i goste Beograda da bi naš grad postao kulturni, turistički i ekonomski centar regiona. Današnji događaj važan je i za naše mlade koji se uglavnom bave savremenim tehnologijama, da imaju priliku da vide ko su naučnici koji su zadužili našu zemlju i grad – rekao je gradonačelnik Beograda. On je naglasio da će grad nastaviti da se bavi rekonstrukcijom svih objekata Muzeja Grada Beograda.

Očekuju nas dva velika projekte tokom naredne godine: prvi je izgradnja Gradske galerije na Kosančićevom vencu koji već sada drugačije izgleda jer je rekonstrukcija celog tog prostora u toku. Do kraja godine biće sređene sve fasade sa dekorativnim osvetljenjem, obnovljeni kaldrma i trotoari i taj deo Beograda biće kulturna celina kojom ćemo se svi ponositi. Naredne godine krećemo i sa izgradnjim galerije na tom prostoru jer je idejno rešenje već završeno a u toku je izrada glavnog projekta. Drugi projekat je zgrada Muzeja Grada Beograda jer je neprihvatljivo da grad nema svoj muzej već da bude raštrkan na mnoštvo lokacija. Krećemo u nabavku projektanta za glavni projekat i počinjemo sa radovima, jer želimo da naša istorija bude prezentovana na najbolji način – kazao je Siniša Mali, zahvalivši se svima koji su učestvovali u obnovi zgrade muzeja Jovana Cvijića i obećavši da će Grad Beograd učiniti sve da i muzej u Mladenovcu i Zavičajni muzej u Zemunu dobiju ugled kakav zaslužuju.

Direktorka Muzeja Grada Beograda Tatjana Korićanac je podsetila da je Grad Beograd finisirao kompletnu obnovu muzeja i da je ona obuhvatila kako građevinske radove tako i obnovu zidnog slikarstva Dragutina Inkiostrija Medenjaka. Ukupna vrednost obnove iznosila je 26,5 miliona dinara a rekonstrukcija objekta obuhvatila je građevinske radove, sređivanje i zamenu krova i oluka, uvođenje daljinskog grejanja, hoblovanje i lakiranje parketa, krečenje i farbanje stolarije. Restauracijom zidnog slikarstva sanirana su oštećenja, očišćene i konzervirane zidne slikane površine. Urađena je konzervacija i restauracija drvenog nameštaja (kanabe, stolice, stolovi), tekstilnih predmeta (ćilimi, zavese) a konzervirani su i metalni predmeti (lusteri, bista, odlikovanja).

Jovan Cvijić (1865–1927) pripada naučnoj, kulturnoj, društvenoj i političkoj istoriji Srbije i Kraljevine Jugoslavije krajem 19. i početkom 20. veka. Kao profesor Velike škole, jedan od prvih osam profesora novoustanovljenog Beogradskog univerziteta i dva puta njegov rektor, doživotni predsednik Srpske kraljevske akademije, učesnik Mirovne konferencije u Parizu i naučnik svetskog glasa, Cvijić spada u intelektualni krug sa drugim velikanima svog vremena, kao što su Nikola Tesla, Mihajlo Pupin, Milutin Milanković, Mihailo Petrović – Mika Alas, Stojan Novaković, Aleksandar Belić, Jovan Skerlić i drugi. Patriota, nacionalni radnik i naučnik, odlikovao se visokim moralnim i etičkim osobinama u svim oblastima svog rada, osnovao je Geografski zavod i Srpsko geografsko društvo, prve takve institucije na Balkanu.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.