Bezbednost dece koja idu u Osnovnu školu „Vuk Karadžić“ u centru grada sve više je ugrožena zbog frekventnijeg saobraćaja u ulicama koje je okružuju, ali i zbog promena koje su se desile u tim ulicama kao posledica njihove sanacije. Tako je jednu učenicu četvrtog razreda nedavno automobil udario dok je prelazila Takovsku ulicu na pešačkom prelazu i na „zelenom svetlo“, ali na svu sreću nije teže povređena. Kako ističu u ovoj školi, na zahtev da se nešto učini kako se nesreća ne bi ponovila do danas niko nije odgovorio.
– Mi smo odmah pisali Upravi za bezbednost saobraćaja i tražili da se nešto preduzme kako bi se bezbednost naše dece povećala, ali do danas nema odgovora. Svesni smo da se škola nalazi u samom centru grada, okružena Takovskom i ulicom Džordža Vašingtona, te da se zbog intenzivnog saobraćaja brzina kretanja vozila ne može dodatno smanjiti, niti se može postaviti još semafora i ležeći policajac. Međutim, mogu se staviti dodatne table koje upozoravaju da je u blizini škola. Takođe, u Dalmatinskoj ulici, koja je sa donje strane škole, nekada je situacija bila bolja ali se to sada pogoršalo. Ona je nekada u rejonu škole čak bila zatvorena za saobraćaj ali je najverovatnije zbog pekara i prodavnica koje se tu nalaze ponovo otvorena – rekla je za Danas Nada Belogrlić, direktorka OŠ „Vuk Karadžić“.
Ona ističe da su pre petnaestak dana u ovoj ulici, prema kojoj su okrenuta dva izlaza iz škole, počeli radovi ali ne da bi se pomoglo đacima, već vozačima.
– Taman smo se ponadali da će sanacija Dalmatinske ulice povećati bezbednost dece, ali situacija je sada još gora. Sa obe strane ulice, koja je inače jednosmerna, iscrtana su parking mesta tako da se najmlađi učenici škole ne vide od vozila pre nego što na pešačkom prelazu stupe na kolovoz. Ranije smo bar mogli da zovemo „pauka“ da ukloni nepropisno parkirana vozila, ali je u međuvremenu parkiranje legalizovano pa smo nemoćni – kaže Nada Belogrlić.
Prema njenim rečima, u dogovoru sa savetom roditelja planira se da se od nadležnih traži da se barem parkiranje onemogući uz levu ivicu ulice kako bi đaci bili uočljiviji kad izlaze iz škole.