Predavanje đacima o petardama Foto: Opština Zemun

Simbolično, promocija projekta održana je 20. novembra, u Policijskoj stanici Zemun, na dan kada je Generalna Skupština Ujedinjenih nacija 1954. godine ustanovila Svetski dan deteta – osmišljen da promoviše međusobnu interakciju i razumevanje među decom i dobrobit dece u svetu. Dan se obeležava i da bi se skrenula pažnja javnosti na obaveze društva prema deci, kao i na aktuelne probleme sa kojima se deca suočavaju.

Ovaj projekat je osmišljen da bi decu uzrasta nižih razreda osnovnih škola upoznao sa posledicama korišćenja pre svega petardi i na taj način ih zaštitio od svih neželjenih pojava. Kao sastavni deo Projekta osmišljen je štampani materijal i magneti koji savetima štite decu od upotrebe pirotehničkih sredstava.

Zemunski osnovcima su se obratili državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković, predsednik Saveta za bezbednost i sekretar Gradske opštine Zemun Marko Janković, šef Misije OEBS u Srbiji ambasador Andrea Oricio i menadžerka ekspoziture Zemun Banke Societe Generale Vera Jović.

U okviru jednog školskog časa, uz video materijal, policijski službenik, vatrogasac i pedijatar su objasnili deci posledice koje mogu nastati od korišćenja petardi, počev od zakonskih posledica, požara, pa sve do ozbiljnih povreda. Događaju su prisustvovali šefica Odeljenja za reformu policije pri Misiji OEBS-a Deniz Macolani, član Saveta za bezbednost i predsednik Skupštine Gradske opštine Zemun Nenad Vranjevac, predstavnici MUP-a, Doma zdravlja Zemun, Vatrogasno-spasilačke jedinice Zemun, Centra za socijalni rad i Banke Societe Generale.

Realizacija projekta je započeta pred pripreme za proslavu Nove godine kada nabavkom legalnih i ilegalnih petardi i drugih pirotehničkih sredstava dolazi do povreda koje mogu dovesti i do trajnog invaliditeta.

”Projekat je deo širih aktivnosti koje sprovodi Gradska opština Zemun u okviru prevencije vršnjačkog nasilja. Prvi segment projekta odnosi se na ciljnu grupu kojom ćemo se baviti u decembru, a to su učenici zemunskih osnovnih škola. Drugi deo odnosi se na roditelje koji treba da se upoznaju sa sankcijama ukoliko njihova deca koriste pirotehnička sredstva i treći segment je podrška lokalne zajednice legitimitetu najavljenih izmena Zakona o javnom redu i miru”, rekao je predsednik Saveta za bezbednost i sekretar Skupštine Gradske opštine Zemun Marko Janković

Biljana Popović Ivković naglasila je da pirotehnička sredstva mogu zauvek promeniti nečije detinjstvo. To je jedan od razloga zbog kojeg je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije iniciralo izmene i dopune Zakona o javnom redu i miru. Ovim zakonom biće pooštrena kaznena politika. Ambasador Andrea Oricio nije krio zadovoljstvo što su svi segmenti društva angažovani u preventivnim aktivnostima koje su ključ bezbednog društva i izneo da će aktuelni projekat Saveta za bezbednost GO Zemun biti primer dobre prakse koji treba i druge lokalne zajednice da usvoje. Menadžerka ekspoziture Zemun Banke Societe Generale Vera Jović podsetila je da ova banka kao društveno odgovorna kompanija u svom poslovanju izdvaja značajna sredstva koja su naročito usmerena na projekte vezane za decu i mlade.

Svečanost promocije projekta uveličali su učenici Muzičke škole ”Kosta Manojlović” koji su izveli prigodan muzički program, a kroz faze projekta prisutne je vodila pripadnica Policijske stanice Zemun Isidora Radovanović.