Foto: BC

Svojom krivolinijskom putanjom, ova ulica preseca u određenim delovima ulice Kralja Petra i Cara Uroša. U periodu od 1872. do 1896. ova ulica nosila je naziv Noćajska, da bi potom bila nazvana Zmaja od Noćaja. Pod ovim imenom ostala je poznata do danas.

Ime Zmaj od Noćaja, po kome je ova ulica dobila naziv, bilo je poznato u narodu nakon srpskih ustanaka, a ostalo je čuveno i do danas kroz epsku poeziju. Isto tako, i ulica s ovim imenom opevana je u jednoj Bajaginoj pesmi, po čemu je naročito postala poznata, a čiji refren glasi: „Ulica Zmaja od Noćaja, u njoj su čuda moguća“. Međutim, mnogima je još nepoznanica identitet Zmaja od Noćaja.

Zmaj od Noćaja bio je vojvoda u Prvom i Drugom srpskom ustanku. Rođen je oko 1765. u Pivi u Hercegovini kao Stojan Dobrilović, ali je još kao dete ostao siroče. U toku njegove mladosti izvesni trgovac Strahinja Čupić ga je posinio, kada je Stojan i promenio prezime u Čupić. Radio je kao marveni trgovac kada je upoznao Karađorđa i ubrzo potom između njih započelo je prijateljstvo. Stojan Čupić proslavio se kao vojskovođa u Prvom srpskom ustanku u bojevima na Mišaru, Glavici preko Drine, Klenju, Bajinoj Bašti, kao i na Salašu Crnobarskom. U to vreme pričalo se da je postao strah i trepet za Turke, a naročito na prostoru duž Save i Drine. Nakon neuspeha u boju na Ravnju 1813. prešao je u Srem. Učestvovao je i u Drugom srpskom ustanku, ali je zbog izdaje lokalnih kmetova Turcima bio uhvaćen i poslat zvorničkom paši. U Zvorniku je 1815. zadavljen gajtanom, a bilo je objavljeno da je smrt nastupila kao posledica kuge. Čupić je sahranjen na manjem groblju u Vojvodini, ali su njegovi posmrtni ostaci preneti u Salaš Noćajski 1988. i sahranjeni u dvorište crkve, koja je njegova zadužbina.

Nakon uspeha u bitkama, Stojan Čupić opevan je u mnogim epskim pesmama kao junak sa vojvodskim vrlinama, u kojima je i prozvan Zmaj od Noćaja po kome je ostao poznat. Jedan od bojeva u kom je učestvovao ovaj junak opevao je i Filip Višnjić. Iako je smatran za velikog srpskog junaka, Zmaj od Noćaja bio je i izuzetan govornik. Ovu njegovu vrlinu često je potvrđivao i sam Karađorđe, koji je jednom prilikom i rekao: „Ko mi nadgovori Čupića i natpiše Molera, daću što zatraži“.