Naime, rečje o asteroidu ili maloj planeti otkrivenoj pre tačno 70 godina, koja se, takođe, naziva Beograd. Ovu malu planetu otkrio je još 1938. godine srpski astronom Milan B. Protići nazvao ju je po svom rodnom gradu. Asteroid Beograd nalazi se u osnovnom asteroidnom pojasu Sunčevog sistema, između orbita dve velike planete – Marsa i Jupitera.

– Snimajući druge poznate male planete Protićje zapravo otkrio ovu 1936. godine i njoj je privremeno dat naziv 1936TB. Pronalazak ovog asteroida predstavlja i prvo otkriće iz Astronomske opservatorije u Beogradu, a naziv Beograd dobija dve godine kasnije. Ovakva otkrića u to vreme nisu bila česta, za razliku od danas kada se za jedan dan otkrije oko stotinu ovakvih tela – objašnjava za naš list Vojislava Protić-Benišek, istraživaćsaradnik u Astronomskoj opservatoriji i ćerka pomenutog astronoma. Mala planeta nazvana po našoj prestonici ima prividnu veličinu 11, što znači da predstavlja relativno sjajniji objekat. U vreme kada je otkrivena, s obzirom na tadašnje tehnološke mogućnosti, bila je jedva vidljiva. Inače, prema rečima Protić-Benišek, golim okom vidljiva su tela prividne veličine do šest, dok sva ona sa većom veličinom od ove nismo u mogućnosti da uočimo. Ovaj asteroid nalazi se i u zvaničnom Katalogu malih planeta Minor planet centra u SAD, pod brojem 1517.

Milan B. Protić, međutim, otkrio je ukupno 35 malih planeta, od kojih je deset imenovano, kao i jednu kometu. Ostali asteroidi, isto tako, nose zanimljive nazive, kao što su Srbija, Jugoslavija, Zvezdara i Tesla. Takođe, postoje i male planete Vladimir nazvana po njegovom unuku, Simonida po kraljici Simonidi, ženi kralja Milutina, kao i Miškovićprema prvom direktoru Astronomske opservatorije u Beogradu Vojislavu Miškoviću. Jedna od retkih koje nose naziv nekog državnika je i mala planeta Tito, koju je Protićnazvao po Josipu Brozu. U čast ovog astronoma, naučnici iz Belgije nazvali su 2001. godine i jedan asteroid po njemu – Protić, a ovo ime usvojeno je drugi dan nakon njegove smrti.

Danas, jedan asteroid nosi naziv i Knežević, po sadašnjem direktoru Astronomske opservatorije Zoranu Kneževiću, a jedan je nazvan i imenom naše sagovornice – Vojislava.