Time se cena naknada vraća na prošlogodišnji nivo, čime se nastavlja već započeti investicioni ciklus, obrazložio je odluku gradski menadžer Goran Vesić.

On je rekao da bi zbog povećanja cene kvadratnog metra u novogradnji 2016. godine za 23 odsto u odnosu na prethodnu godinu, trebalo da dođe i do povećanja doprinosa za građevinsko zemljište u tom procentu, ali da je zbog privlačenja investicija cena doprinosa ostala pet odsto.

– Nismo želeli da dozvolimo da investitorima, kojih ima više od 600 u gradu, odjednom u toku njihovih investicija poraste i nivo doprinosa jer bi to bilo nešto što oni nisu planirali i ugrozilo bi točak investicija koji smo pokrenuli. Zbog toga smo i doneli ovu odluku, a gotovo svi nvestitori plaćaju jednokratno doprinos za građevinsko zemljište i tako koriste mogućnost da dobiju popust. Usvajanjem popusta od 40 odsto cena doprinosa će biti povećana za oko pet odsto, a ne 23 odsto. Tako ćemo izaći u susret investitorima, obezbediti da dobijemo oko 200 miliona dinara više u budžetu do kraja godine, a sa druge strane nećemo ugroziti investicije koje su u toku– rekao je Vesić i dodao da sav novac dobijen iz doprinosa Grad ulaže u infrastrukturu.

On je naglasio da je u prvoj polovini godine izdato građevinskih dozvola za gotovo 570.000 kvadratnih metara, a za celu prošlu godinu za 630.000 kvadratnih metara. „To znači da će ova godina biti rekordna kada je u pitanju izgradnja u Beogradu“, naveo je Vesić.

Odbornik DS Zoran Alimpić „izrazio je sumnju u računicu vlasti“, jer je, kako kaže, kupovna moć građana sve manja, a stanova sve više.

– Iako je tačno da su kamate za stambene kredite manje nego ikad, to može brzo da se promeni, a uz sve manje plate i povećanje poreza na imovinu, ljudi su oprezni i ne uzimaju toliko kredite. Ovo umanjenje je veliko i ako se trend nastavi, ubrzo će doći i do 45 procenata. Popust dobijaju tajkuni, a ko će kupcima garantovati cenu kvadrata- zapitao je Alimpić.

Oglašavanje na javnim objektima

Skupština je izmenila odluku o oglašavanju tako da je sada moguće oglašavati se na javnim objektima, „u slučaju da objekat nije priveden nameni“, odnosno ukoliko su još u izgradnji ili se još ne koriste. Opozicija je oštro reagovala na ovu izmenu uz obrazloženje da se u praksi ni prethodna odluka nije sprovodila. Zoran Alimpić je upitao da li su Železnička stanica i Sava centar privedeni nameni ili nisu, jer se već dugo koriste u te svrhe.

Privatni prevoznici na „potezu 500″‘]

Skupština grada odlučila je da se linije gradskog prevoza na „potezu 500“ povere privatnim prevoznicima, kroz projekat javno-privatnog partnerstva (JPP). Reč je o linijama 503, 504, 511, 512, 521, 531, 532, 533, 534, 551, 552 i 553, kao i linijama 91 i 92, a predviđeno je da privatnici javni prevoz na tim linijama obavljaju u narednih deset godina.