Za nastavak potpune obustave nastave i protesta protiv smene direktora Miroljuba Mosurovića glasalo je više od 70 odsto od ukupnog broja roditelja učenika od drugog do osmog razreda, dok se 13,45 odsto njih izjasnilo protiv.

Iako je pravni tim roditelja utvrdio neosnovanost rešenje kojim se nalaže smena direktora, do sada im se niko iz nadležnih institucija nije obratio i odgovorio na njihov zahtev da se odluka ministarsva poništi. Od početka školske godine, od kada traju protesti, roditelji i zaposleni pozivaju resornog ministra Mladena Šarčevića na dijalog, da dođe u školu i uveri se da nema nezakonitosti u radu. Umesto dolaska ministra, kolektiv je iznenadila nenajavljena poseta prosvetne inspekcije.

Ipak, svoje stavove o aktuelnoj situaciji ministar Šarčević je izneo više puta u pojedinim medijima.
U nedavnom gostovanju na televiziji Pink, Šarčević je protest roditelja ocenio kao „šačicu ljudi koja demonstrira politički hepening, i vrši teror nad drugim roditeljima koji žele da im deca idu u školu, ali se ne pitaju“. On je bio striktan da neće „da naseda na klasične ucene i pokušaje manipulacije“ i „opstrukcije koje vodi direktor sa nekoliko pulena u školi“. Šarčević je ponovio da se u školi radi nezakonito i da „ima tu posla i za druge organe“.

Povodom ovog Šarčevićevog gostovanja oglasio se i sindikat škole pismom upućenom ministru, u kome, tačku po tačku, demantuje osam „nepravilnosti“ iz rešenja o razrešenju, ali i Šarčevićeve izjave.

„Poštovani ministre, smatramo da 80 odsto roditelja koji su odlučili da ne puštaju decu u školske klupe u znak protesta, ne možete nazivati „šačicom“. Žao nam je ako ministar misli da nema problem ukoliko jedna odlična škola ne radi. Postavljeni v.d. direktora Miloš Gačić nije dobio nijedan glas podrške na sastanku Sindikata škole. Skup su organizovali roditelji kao i štampanje bedževa. Pitamo se samo, da li nam to ministar preti tvrdnjama da u našoj školi ima posla i za neke druge organe?“, pitaju predstavnici Sindikata u jednom delu pisma.

Oni poručuju ministru da je svoju zabrinutost mogao da iskaže dolaskom u školu ili prijemom delegacije škole u Ministarstvu.

„Ogorčeni smo činjenicom da nas prosvetne radnike nazivate nečijim pulenima. Koristeći Vaš rečnik, naglašavamo da direktor Mosurović uz sebe ima 68 „pulena“ koji su mu dali podršku, i nijednog protiv“, piše sindikat i opet poziva Šarčevića da razgovara sa predstavnicima škole i uveri se u istinitost njihovih tvrdnji.


Poziv na dijalog

„Gospodine ministre, krivicu za to što radnici škole nisu primili lični dohodak snosi Vaše ministarstvo svojim ishitrenim odlukama. S obzirom da navodite da je trebalo da razgovaramo sa Vama, napominjemo da smo tražili i dalje tražimo da razgovaramo, ali nam se Vi obraćate isključivo putem medija. Mnogi pozivi upućeni Vama ne smatraju se ucenom. Dijalog je civilizacijska tekovina, a ne ucena“, navodi sindikat.

Poslušni i neposlušni’]

Demantujemo tvrdnje da ste bivšeg i sadašnjeg direktora pozvali na razgovor. Uputili ste ga samo v. d. po vašem izboru. To je potvrdio i novoimenovani v. d. direktora pred zaposlenima, a Miroljub Mosurović nije odbio zvaničan poziv za razgovor, jer ga nije ni dobio. Pitamo se po kom kriterijumu birate sagovornike? Nama se čini po kriterijumu poslušnih i neposlušnih“, stoji u obraćanju Sindikata.