Radojičić: Obnavlja se Veliko stepenište 1Foto: Beoinfo

Radojičić je objasnio da se Veliko stepenište u potpunosti rekonstruiše zbog mnogobrojnih pukotina i krupnih komada koji nedostaju, a pre svega zbog nebezbednosti za posetioce, o čemu svedoče mnogobrojne prijave građana i inspekcije.

Reč je o obimnim radovima za koje je Grad izdvojio 14,5 miliona dinara. Projekat su izradili stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture, koji su tražili najbolje rešenje, rekao je Radojičić. On je precizirao da je zbog obima radova, bezbednosti posetilaca i dužine realizacije odlučeno da se projekat podeli u dve faze. U prvoj fazi će se narednih meseci rekonstruisati Veliko stepenište, a druga faza predviđa rekonstrukciju i sanaciju vidikovca, kazao je Radojičić, dodavši da će u okviru zamene završne obloge stepeništa kamen neotporan na vremenske uslove biti zamenjen kvalitetnijim kamenim blokovima.

Veliko stepenište, izgrađeno 1928. godine, predstavlja najmonumentalniji parkovski motiv Kalemegdana, a idejni projekat je autorsko delo Aleksandra Krstića, tadašnjeg šefa odseka za parkove. Pre 30 godina u potpunosti su zamenjene obloge stepeništa i ograda, a poslednja sanacija velikog stepeništa rađena je 2006. godine i tom prilikom je korišćen veštački kamen.

Povezani tekstovi