U novogodišnjoj noći svečano i veselo bilo je i u jedinom gradskom prihvatilištu za odrasla lica u Kumodraškoj ulici.Od oko 1.500 beskućnika, koliko ih prema zvaničnim podacima ima u Beogradu,njih 122 je uz prazničnu trpezu dočekalo je Novu godinu u toplim prostorijama prihvatilišta, mada ova ustanova može da primi tek 105 štićenika.
– Doček Nove godine za naše štićenike bio je kao u Hajatu. Od svih godina koje pamtim ove godine bilo je najbolje i najveselije – kaže za Danas Dragan Grinvald, direktor Prihvatilišta u Kumodraškoj.
– Svim štićenicima je Skupština Grada obezbedila prigodne novogodišnje poklone s neophodnim svakodevnim potrepštinama. Imali smo čak četiri okićene jelke, od kojih smo dve dobili na poklon od Sekretarijata za dečju i socijalnu zaštitu. Organizovali smo i svečanu večeru, bilo je igre i pesme. Oni koji nemaju gde da provedu ostatak godine novogodišnju noć proveli su na toplom i sigurnom. Naši štićenici raduju se novogodišnjoj atmosferi kao deca jer mnogi od njih nikada u životu nisu imali priliku da tako dočekaju Novu godinu. Svake godine s prvim mrazevima beskućnici beže s ulice kod nas. I sada smo im, kao i uvek do sada, obezbedili hranu, tople čajeve, neophodne lekove, kupanje, novu ili očuvanu polovnu odeću – objašnjava Dragan Grinvald.
On podseća da je gradonačelnik Bogdanović obećao da će Grad već koliko ove godine nastojati da obezbedi još jednu ustanovu za smeštaj beskućnika.
Uprkos tome što su mnogi štićenici ove ustanove manje ili više problematične osobe, u novogodišnjoj noći nije bilo nikakvih incidenata. Direktor Grinvald poziva sve Beograđane da , koliko mogu, pomognu ovim nesrećnicima donacijama u hrani i odeći za predstojeće božićne praznike.