Reklamni bilbordi privatnicima na 15 godina 1

Prema obrazloženju pomoćnika šefa kabineta gradonačelnika za investicije i infrastrukturu Dragutina Nenezića, na taj način će se o trošku privatnog sektora, odnosno budućeg koncesionara, u potpunosti opremiti centralne beogradske opštine.

On je istakao da je ukupan iznos koji se očekuje od budućeg koncesionara 15 miliona evra, navodeći da je u to uključena i zamena autobuskih stajališta. Urbana oprema je podeljena na onu koja može komercijalno da se koristi i onu koja ne mogu. Kad je reč o elementima za komercijalnu upotrebu, za njih će budući koncesionar plaćati naknadu, a očekivan avansni iznos je 10 miliona evra, dodao je Nenezić.

Ukupan očekivani iznos tokom trajanja koncesije je oko petnaest miliona evra. „To je direktan prihod za budžet i još toliko prihoda za koliko će se umanjiti izdvajanja za javna komunalna preduzeća“, naveo je Nenezić. U grupu mobilijara koji se ne može koristiti u komercijalne svrhe spadaju đubrijere, klupe, ograde, stubovi, putokazi, a njih će budući koncesionar o svom trošku nabaviti i predati gradu na postavljanje i održavanje.

Odbornici opozicione Demokratske stranke nisu podržali ovu odluku, a odbornik DS Zoran Alimpić naveo je da je ona „koruptivna“, te da se tim predlogom „opet rasipaju dragoceni resursi grada“.
– Skupština namerava da za još jedan resurs grada, oglasni prostor, koji je veoma unosan, kroz ovu odluku raspiše tender i iznajmi ih jednoj firmi na 25 godina, što je neuobičajeno dug rok. Uslovi su veoma neobični, očekuje se od „nepoznate“ kompanije da unapred uplati najmanje 10 miliona evra, i ubira prihod narednih 25 godina, što znači da narednih šest saziva gradska Skupština neće moći da izmeni tu odluku. A pritom će taksa iznositi oko 200.000 evra godišnje, oko pet miliona evra za sve vreme – rekao je Alimpić.

On je kao sporno naveo i to što će budući koncesionar jedan deo platiti u naturi i dati gradu klupe, kante za smeće i drugi mobilijar.

– Zašto bi Grad naplaćivao u robi umesto da uzme novac i za njega kupi ono što mu treba? Zato što uslovi odgovaraju firmi kojoj je namešten tender, jer slučajno, osim što se bave marketingom, proizvode i urbani mobilijar. Na ovaj način zaobilazi se Zakon o javnim nabavkama i uvodi se monopol – rekao je Alimpić.

Na primedbe je odgovorio Nenadić, koji je kazao da je „uobičajena praksa da se plaća u naturi“, te da rok nije predug jer on treba da pokriva dva puta rok za povraćaj investicije.

– Nije tačno da se jedna firma javlja na tender. Kada je u pitanju kvalitet, zaštitili smo se tako što je to uređeno katalogom koji je Skupština već odobrila. Tražićemo tržišne cene, a ugovor će biti podnet Skupštini na usvajanje – izneo je Nenadić.

 

Manje posla za javne nabavke

Skupština je donela i izmene Odluke o osnivanju i radu Službe za centralizovane javne nabavke, kojima se predviđa da direktor te službe ima do pet zamenika umesto dosadašnjeg jednog. Ovaj predlog izazvao je polemike u raspravi, a odbornik Zoran Alimpić je rekao da to „baca novo svetlo na priču o partijskom zapošljavanju i odluku o štednji“, te da „služba više neće imati ni šta da nabavlja, u kontekstu priče o klupama koje će dobijati od privatnih firmi“.

 

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.