Foto: Beoinfo

Gradski menadžer Goran Vesić je podsetio da se ova trka održava drugu godinu zaredom u znak sećanja na čuvenu trku Formule 1, jedine do sada u Beogradu i jedine koja se održala tokom Drugog svetskog rata.

– To je bio najveći sportski i kulturni događaj između dva rata, zlatno doba Beograda kada se on mnogo razvijao. Ovde je vozilo šest svetskih šampiona, te je ovo način da se očuva sećanje na njih, ali istovremeno i na događaj koji može da privuče mnoge turiste. Trka je 1939. imala između 75 i sto hiljada posetilaca, dakle u vreme kada je čitav Beograd imao 250 hiljada stanovnika. Verujem da ćemo za dve godine, kada će se obeležavati osam decenija od trke, moći da uđemo u zvaničan kalendar FIA, kako bi trka mogla da postane takmičarska – istakao je Vesić.

Osnivač Muzeja automobila Bratislav Petković je podsetio na, kako je naveo, herojsko doba automobilima u Beogradu, kao i na najbržeg čoveka sveta tog doba Tacija Nuvolarija, ljubimca ovdašnje publike, koji je i odneo pobedu u Beogradu. Generalni sekretar Auto-moto saveza Srbije i predsednik Sportskog auto-moto saveza grada Beograda Predrag Đurđev odao je zasluge Gradu Beogradu zbog pomoći i istakao da je čitav događaj „lep vremeplov” na radost Beograđana i gostiju.

Manifestaciju organizuje Grad Beograd uz podršku Sportskog auto i karting saveza Srbije, Auto-moto saveza Srbije i Muzeja automobila, a u defileu oko Kalemegdana našli su se oldtajmeri, motorcikli, nacionalna klasa – fiće i trkački automobili.