On je naglasio je da je odluka o razrešenju direktora i školskog odbora zasnovana upravo na tim propustima, saopšteno je iz Ministarstva.

„Ja ne mogu da stignem u svaku školu i proverim svaku situaciju, već se oslanjam na alate koji su mi na raspolaganju. Zapošljavanje van konkursa otvorilo je mnogo prostora za manipulacije. Ako svaka škola manipuliše sa tri radna mesta mi imamo problem celog sistema“, rekao je Šarčević.

Prema njegovim rečima, inspekcija je utvrdila još jednu težu povredu dužnosti, a to je neprisustvo sindikata sednicama školskog odbora.

„Mi smo sa sindikatima po pitanju tehnoloških viškova uspostavili otvorenu saradnju i važno je da imamo jasan uvid u svako radno mesto“, rekao je Šarčević.

On je rekao da ne spori da je bivši direktor jedan deo posla radio jako dobro, i naglasio da ga to ipak ne sme i ne može da amnestira od povrede zakona.

„Rad prosvetne inspekcije je pod lupom već godini dana, i to će se nastaviti ne samo zbog vaše škole već i zbog mnogih drugih slučajeva, pre svega zbog toga što nisu preduzimali mere koje su im bile na raspolaganju i zaustavili ili sprečili mnoge loše situacije“, rekao je Šarčević.

Predstavnici Saveta roditelja izrazili su zahvalnost na prilici da razgovaraju sa ministrom i uverenje da će se situacija rešiti u korist dece.

„Škola trenutno ima v.d. direktora, učitelja iz kolektiva sa dugogodišnjim iskustvom. Postoje uslovi da se nastava odvija. Nakon dodatne analize rada inspekcije i pravnih mogućnosti koje su nam na raspolaganju mogu da obećam da niko neće biti poražen“, poručio je ministar.

Roditelji: O nekim temama nismo pričali

Delegacija Saveta roditelja Osnovne škole „Svetozar Miletić“ razgovarala je danas sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem, a zaključak je da se do petka donese odluka kojom će se stanje u školi vratiti u vreme pre donošenja rešenja o razrešenju direktora Ljube Mosurovića i Školskog odbora, saopštio je Savet roditelja.

Do petka deca sigurno neće kretati u školu, a dalji potezi roditelja biće dogovoreni u skladu sa odgovorom Ministarstva uz uvažavanje mišljenja većine roditelja, što je i do sada bio manir rada Saveta, navodi se u saopštenju i dodaje da su roditelji bili iznenađeni da su se u javnosti i medijima pojavile neke teme koje nisu bile u fokusu sastanka.

Savet roditelja navodi da je konstruktivan sastanak sa Šarčevićem trajao oko sat vremena.

Tom prilikom je ministru predstavljena analiza pravnog tima Saveta roditelja i upoznat je sa svim činjenicama koje su u postupanju inspekcije bile nezakonite.

Šarčević je strpljivo saslušao argumentaciju roditelja i ozbiljno prihvatio iznesene primedbe na zakonitost i samovolju rada prosvetne inspekcije.

Tokom razgovora delegacija je upoznata sa tim da „Ljuba neće biti kolateralna šteta“, kako je rekao Šarčević, i da kredibilitet direktora Mosurovića nije dovođen u pitanje.

Diskutovano je i o tome da li je bilo nezakonosti u radu škole. Šarčeviću je bilo potpuno jasno da naš protest nije protiv rada Ministarstva, već protiv nezakonitih odluka i da iza roditelja ne stoji nijedna politička stranka, navodi se u saopštenju.

Šarčeviću je naglašeno da novi v.d. direktora nema podršku kolektiva i da ne postoji Školski odbor.

Komunikacija zaposlenih, kao i Saveta roditelja, sa v.d. direktorom ne postoji, tako da je organizacija normalnog rada u školi trenutno gotovo nemoguća, navodi se u saopštenju.