Centralna manifestacija proslave biće održana 19. oktobra u Kombank Areni, u režiji glumca Dragana Bjelogrlića, dok je 20. oktobar predviđen za odavanje pošte oslobodiocima Beograda, za časove istorije u osnovnim i srednjim školama i sećanje na žrtve Crvene armije i Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije.

– Slavimo veliki praznik, dan kada smo se oslobodili od fašizma. Ono što je najbitnije jeste da naši građani postanu svesni da je naša zemlja tokom Drugog svetskog rata bila na pravoj strani i da smo dali veliki doprinos antifašističkoj borbi koja je temelj današnje moderne Evrope – rekao je gradski menadžer i predsednik Organizacionog odbora za proslavu, Goran Vesić i dodao da je ovaj događaj posebno važan, jer se njime prekida praksa prihvaćena poslednjih godina po kojoj se Srbija stidi svog antifašizma.

U nedelji proslave 70 godina od oslobođenja, svi državni i lokalni zvaničnici, kao i voditelji informativnih emisija u televizijskim kućama koji budu odlučili da se pridruže proslavi, nosiće posebne lente. Gosti na proslavi biće predstavnici udruženja i organizacija iz republika bivše SFRJ, Francuske, Velike Britanije, Italije, Bugarske, Ruske Federacije, Svetske federacije veterana, Veterani Azerbejdžana, Belorusije i Ukrajine, i predstavnici FIR-a (Federation of Resistance Fighters).

Sloboda posle 1.287 dana okupacije

Beogradska operacija predstavlja jednu od najvećih i najznačajnijih bitki na Balkanu u Drugom svetskom ratu. Od 12. do 20. oktobra, 1944. godine, Treći ukrajinski front Crvene armije i Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije, uspeli su gonjenjem neprijatelja kroz Srem, da oslobode Beograd i veliki deo Srbije. Beogradskom operacijom okončana je 1287 dana duga nemačka okupacija glavnog grada tadašnje Jugoslavije.

Program

10. oktobar – Izložba „Beogradski oktobar 44“, Biblioteka grada;

11. oktobar – Poštanska markica biće promovisana u zgradi PTT;

12. oktobar – Izložba „Oslobođenje Beograda – 70 godina posle“, Istorijski arhiv Beograda;

13. oktobar – Muzej istorije Jugoslavije izložiće poklone koje je Tito dobijao;

– Arhiv Jugoslavije će predstaviti plakate Crvene armije i Pobednika, nekoliko emisija, poruku Vinstona Čerčila Titu povodom oslobođenja i Titovo pismo Staljinu;

14. – 20. oktobar – Izložba „Priča o drugom životu“, Savsko šetalište;

15. oktobar – Muzej grada priprema izložbu „Beograd na fotografijama Riste Marjanovića 1941-1945. godine“;

16. oktobar – Izložba „Groblje oslobodilaca Beograda 1944“, Zavod za zaštitu spomenika;

17. oktobar – Izložba i filmovi u Uzun Mirkovoj 1 i Kosovskoj 11, povodom jubileja Jugoslovenske kinoteke;

18. oktobar – U Domu omladine pored strip radionica, puštaće se ciklus filmova „Mali heroji“ i „Otpisani“;

19. oktobar – Centralna proslava u Kombank areni u režiji Dragana Bjelogrlića;

– Svečano otvaranje ulica Peko Dapčević i Koča Popović;

20. oktobar – Ruski hor „Glinka“ nastupiće u Sava centru.