Foto: Beoinfo

On je podsetio na dva trenutno aktuelna javno-privatna partnerstva u oblasti prigradskog prevoza i javnog mobilijara, ali i najavio planove za sva ona koja glavni grad čekaju u budućnosti.
Nedavno održani Dani Moskve u Beogradu, ali i najavljeni Dani Minska, Teherana i Pekinga, kao i planirani Dani Beograda u ovim gradovima, omogućavaju intenzivniju saradnju sa svetskim metropolama, a Beograd ponovo stavljaju na svetsku mapu, istakao je gradonačelnik.
– Investicije teraju grad napred i one su osnova za budućnost. „Beograd na vodi” je prekretnica za razvoj grada, projekat vredan tri i po milijarde evra koji podstiče druge investitore i daje novu sliku Beograda. Ovaj projekat već značajno doprinosi rastu našeg BDP-a i ekonomije, pokreće građevinsku industriju i zapošljava naše radnike zbog čega smo se toliko i borili za njega – naglasio je Mali i pozvao investitore da obiđu ovo najveće gradilište u Beogradu.
Gradonačelnik se osvrnuo i na projekat upravljanja otpadom, koji je vredan oko 300 miliona evra i za koji će se do kraja godine znati konačne ponude, zatim za prečišćavanje otpadnih voda, vredan gotovo milijardu evra, kao i na izgradnju velikog broja hotela. Važan projekat tiče se i ulaganja u javno osvetljenje, kao i u energetsku efikasnost, za šta se u prvom kavrtalu naredne godine očekuje da Beograd postane prva loklna samouprava koja će osnovati fond za povećanje energetske efikasnosti.
Gradonačelnik je pozvao invesetitore i da ulože u zgradu „Beobanke”, ali i u „Sava centar”, jer u ovaj potonji grad ne namerava da investira sam.
– Partneru ćemo ponuditi 49 odsto vlasništva „Sava centra”, uz obavezu da investira 15 do 20 miliona evra. To bi omogućilo da Beograd dobije kongresni centar kakav zaslužuje jer broj turista iz godine u godinu raste – kazao je Mali.
Siniša Mali je pozvao zainteresovane investitore i za ulaganje u prostor od 120.000 kvadratnih metara iznad Prokopa, kao i na Makiškom polju, u Krnjači, Bloku 18. Beograd nikad nije bio bliži izgradnji metroa, naveo je gradonačelnik, a kako je najavio, u narednih dvadesetak dana definisaće se prve linije sa stanicama, što će biti predstavljeno javnosti. Sa realizacijom ovog projekta moglo bi da se počne već krajem 2018. godine, dok bi se sledeće godine pregovaralo oko finansiranja.
Šest podzemnih garaža omogućiće da se centar grada pretvori u pešačku zonu, a slobodne zone da se razvija obod Beograda.
Gradonačelnik je zaključio da su pomaci u investicijama vidljivi i pozvao ulagače da investiraju u budućnost Beograda.