Pokret za zaštitu potrošača-Beograd saopštio je juče da su sirni i mlečni namazi na tržištu Srbije hemijski i mikrobiološki ispravni, kao i da ispunjavaju norme higijenske ispravnosti i kvaliteta. Uporedno ispitivanje i ocenjivanje PŽP-a o kvalitetu sirnih i mlečnih namaza pokazalo je da je prosečna ocena uzorkovanih proizvoda 71,28 bodova, od mogućih 100, te da se nalaze u zoni vrlo dobrog kvaliteta, rekla je na konferenciji za novinare predsednica komisije koja je radila istraživanje Zora Mijačević.

Pokret za zaštitu potrošača-Beograd saopštio je juče da su sirni i mlečni namazi na tržištu Srbije hemijski i mikrobiološki ispravni, kao i da ispunjavaju norme higijenske ispravnosti i kvaliteta. Uporedno ispitivanje i ocenjivanje PŽP-a o kvalitetu sirnih i mlečnih namaza pokazalo je da je prosečna ocena uzorkovanih proizvoda 71,28 bodova, od mogućih 100, te da se nalaze u zoni vrlo dobrog kvaliteta, rekla je na konferenciji za novinare predsednica komisije koja je radila istraživanje Zora Mijačević.
Mijačevićeva je istakla da se nijedan proizvod nije našao u zoni ekstrakvaliteta, odnosno iznad 90 bodova, ali nije bilo ni onih nezadovoljavajućeg kvaliteta, koji bi imali ispod 50 bodova. Prema njenim rečima, ukupno su analizirana 23 uzorka koji su kupljeni u Leskovcu, Aleksincu, Sokobanji, Vršcu, Pančevu, Subotici, Kragujevcu, Obrenovcu i Beogradu. Uzorci za analize, super analize i ocenu senzornih svojstava, odnosno boje, mirisa, ukusa, opšteg izgleda i konzistencije namaza, kupljeni su, kako je navela, 18. i 20. decembra prošle godine i to 14 uzoraka iz domaće proizvodnje i devet iz uvoza.
Mikrobiološke analize rađene su u Zavodu za mlekarstvo, a čitav projekat je urađen u saradnji sa veterinarskom inspekcijom i Privrednom komorom Beograda, rekla je Mijačević. Ona je istakla da su svi uvozni namazi uglavnom odličnog kvaliteta, dok bi domaći proizvođači, čiji su proizvodi u proseku dobrog kvaliteta, morali više da porade na uslovima čuvanja i distribucije svojih proizvoda, jer to utiče na promenu ukusa proizvoda. Mijačevićeva je naglasila da su standardno dobrog kvaliteta proizvodi mlekara iz Subotice i Šapca.
Među proizvodima koji se nalaze u zoni odličnog kvaliteta i imaju od 80 do 89 poena, su pored tri uvozna namaza iz Austrije, Italije i Hrvatske, krem maslac Subotičke mlekare, krem sirni namaz sa belim lukom Sajana iz Kikinde i sirko ekstra, masni sirni namaz mlekare iz Šapca. Predsednik PŽP Petar Bogosavljević kazao je da će analiza cena kiselo-mlečnih proizvoda tek biti urađena, ali da se u načelu može reći da su one rasle mnogo brže nego cene drugih proizvoda od mleka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari