Foto: Beoinfo

To je najavio danas gradski menadžer Goran Vesić na sastanku sa ugostiteljima čuvene beogradske četvrti u Kući Đure Jakšića. Pored predstavnika skadarlijskih ugostitelja sastanku su prisustvovali predstavnici Turističke organizacije Beograda, Ambasade Republike Francuske i Srpskog kulturnog centra u Parizu.

– Od sledeće godine svakog proleća predstavnici Pariza i „Republike Monmartr” dolaziće u Beograd na dane koji će biti održavani u Skadarliji, a svakog oktobra će predstavnici Skadarlije i Grada Beograda odlaziti u Pariz i predstavljati našu turističku ponudu. Ovo je pravi način da Skadarlija dobije još jednu kvalitetnu turističku ponudu i na taj način dobijemo i više francuskih turista koji će upoznati Beograd. Prvi dani Monmartra u Skadarliji biće održani između 9. i 12. februara, kada će biti predstavljena francuska kultura, istorija, gastronomija i naravno Monmartr, a mi ćemo u oktobru predstaviti ne samo Skadarliju već i našu istoriju, kulturu i najvažnije, našu turističku ponudu – kazao je gradski menadžer.

Vesić je naglasio da su Skadarliji ovakvi događaji potrebni i da je ovo tek početak napora za njen pravi i zasluženi povratak na vrh turističke mape grada.

–  Osim same rekonstrukcije koja je u toku, Skadarlija će sledeće godine biti proglašena za jednu od tri naznačajnije turističe destinacije u Beogradu, a to su pored nje Kalemegdan i Hram svetog Save. To znači da ćemo u Skadarliji uvesti posebna pravila, šta i kakva vrsta ugostiteljstva je tu moguća, kako treba da izgledaju bašte a sve to da bi je zaštitili, jer ona treba da predstavlja promociju naše tradicije i kulture. Sve što budemo uradili napravićemo zajedno sa ljudima iz Skadarlije jer jedino zajednički ovaj posao može da se obavi onako kako Skadarlija i zaslužuje – kazao je Goran Vesić.

Direktor „Kolormedie” Robert Čoban, čija će kompanija raditi na promociji ovih događaja, istakao je da je ideja nastala nakon njegove posete Parizu, kada je video da na jednoj zgradi na Monmartru postoji ploča koja obeležava bratimljenje čuvene pariske četvrti i Skadarlije.

– Poželeo sam da se ta saradnja obnovi i pre par meseci sam ideju predložio Goranu Vesiću koji se zauzeo za taj projekat u koji smo uključili i Ambasadu Francuske, Francuski kulturni centar u Beogradu, vlasnike restorana i sve druge koji su zainteresovani. Imaćemo programe od panela na temu hrane i vina, večeri šansona, predavanja o istoriji Monmartra i Skadarlije i trudićemo se da obuhvatimo sve ono što ovakve istorijske četvrti predstavljaju – istakao je Robert Čoban.