– Bez obzira na naše višemesečne napore da Zvezdarska šuma ne postane građevinsko zemljište, od gradskih vlasti nismo dobili pozitivnu odluku. Imamo doduše pismo podrške gradonačelnika Đilasa, ali ono se ne može smatrati zvaničnim i važećim dokumentom, pa je to više mrtvo slovo na papiru. Za nastalu zbrku, najodgovorniji su Sekretarijat za urbanizam i Urbanistički zavod – kaže za Danas Zoran Pavlović, jedan od organizatora ove akcije.

Budući da tokom proteklih meseci nisu uspeli da ostvare svoje ciljeve, planiraju da nastave sa prikupljanjem potpisa i buđenjem svesti građana o važnosti ovog poduhvata.

Peticija za očuvanje Zvezdarske šume zalaže se za zabranu izgradnje tornja-vidikovca od 35 metara u blizini Opservatorije, proširenje Instituta „Mihajlo Pupin“, izgradnju bazena i sportske hale u šumi, pored već postojećeg sportskog centra Olimp.Protive se takođe izgradnji crkve u samoj šumi kao i proširenju KBC Zvezdara.

Ova grupa građana neprestano upozorava da bi tom prilikom bilo uništeno više od pet hektara najkvalitetnijeg dela Zvezdarske šume, kroz koju bi prošla čak i dvosmerna saobraćajnica, i asfaltni put za turistički vozić. Osim toga, sporno je i najavljeno ograđivanje šume.

Performans Džeka Šumoseka

Osim prikupljanja potpisa, ispred Sekretarijata za urbanizam biće priređena i kratka predstava u kojoj će se kroz lik Džeka Šumoseka, ukazati na nepravilan rad zakonodavca koji dozvoljava da se retko ekološko dobro grada pretvori u gradilište. Grupa građana želi od nadležnih objašnjenje i razloge za nastajanje važećeg Detaljnog regulacionog plana koji dozvoljava gradnju na terenu predviđenom za zelenu površinu.