Foto: EPA/FEDRIK VON ERICHSEN

Najmlađa zaražena obolela osoba u Beogradu ima pet meseci, dok najstariji pripada dobi iznad 40 godina, navode iz Gradskog zavoda za javno zdravlje. Većina obolelih nije ili je nepotpuno vakcinisana dok postoje i osobe sa nepoznatim vakcinalnim statusom. Od težih komplikacija malih boginja prijavljena je upala pluća.

Od 9. oktobra. godine na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama – prijava sumnje, laboratorijska dijagnostika, izolacija i lečenje obolelih, zdravstveni nadzor, epidemiološki nadzor, vakcinacija nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica.

U skladu sa predloženim merama Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” intenzivno se sprovodi vakcinacija svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba uzrasta od navršenih 12 meseci do navršenih 14 godina.

Od početka oktobra, zaključno sa 14. decembrom na teritoriji Republike Srbije, uključujući i teritoriju nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, registrovana su ukupno 503 slučaja malih boginja, od kojih je 150 laboratorijski potvrđeno u Institutu Torlak. Nakon Beograda, grad sa najvećim brojem zaraženih je Kraljevo sa 94 obolela.