Foto: Marko Jočić

Sporni objekat počeo je da se gradi još 2006. godine, dok je prošle godine, iako je objekat legalizovan, izdato rešenje za rušenje bespravno dograđenih spratova. U više navrata na gradnju je stavljana crvena i žuta traka, a građani su se obraćali svim nadležnim institucijama, međutim do razrešenja problema u vezi objekta koji im, kako kažu, ugrožava bezbednost, nije došlo. Gradnja je bila zaustravljena nekoliko godina, a gradilište zatvoreno 12. juna, ali je, po rečima sagovorika „bahati investitor nastavio je da gradi“.

– Iznad naše dvorišne kuće u ulici Šibenička 12. investitor bespravno nastavlja gradnju objekta, iako je izdato rešenje za rušenje poslednjeg, bespravno započetog sprata – kaže sagovornik. Novi objekat je zidan uz sam zid prizemne kuće, nema nijednog zaštitnog zida prema objektu, pa se u dužini od dvadeset metara sva voda s građevine i od kišnih padavina, uliva u temelje njihove kuće. Na njihove glave i u kućno dvorište svakodevno padaju blokovi, daske, beton i drugi gradjevinski materijal.

– Strepimo za sigurnost naših života i imovine, jer nam je bezbednost ugrožena i onemogućen pristup stanovima, zbog zatvorenih ulica – žali se stanovnik Opštine Zvedara. Kako saopštava za Danas, nakon ozakonjenja 2017, „investitori su na terasama dužinom cele parcele od 15 metara na svim nivoima građevine, van građevinske linije, porušili spoljne zidove i pomerili ih na ivice terasa. Tako su dobili oko 50 kvadratnih metara nove površine“. Iste godine je izdato rešenje Opštine Zvezdara o rušenju nadzitka iznad legalizovanog sprata, a u decembru i izvršno rešenje, koje nikada nije realizovano.

Građani su se obraćali svim državnim institucijama, od opštinske građevinske inspekcije do republičkih organa, međutim i pored toga gradnja nije zaustavljena.

– Izdavana su rešenja o zatvaranju gradilišta, stavljane su crvene trake, predate su krivične prijave, ali na terenu ništa nije urađeno. Investitor je bez ikakvog zaustavljanja i straha od krivične odgovornosti nastavljao gradnju, kao da za njega zakon ne postoji, niti institucija koja ima moći da ga zaustavi. Na parceli gde je po detaljnom regulacionom planu dozvoljeno graditi prizemlje i dva sprata, trenutno je izgrađeno prizemlje i još šest- ističe sagovornik.

Po njegovim rečima, kada se na objekat postavi crvena traka, investitor je odmah skine i istog sata nastavlja radove, a za takvu situaciju građani smatraju direktno odgovornim opštinske službe.

– Početkom juna investitor bespravno nastavlja gradnju objekta. Intenzivni radovi odvijaju se od jutra do večeri, a posebno vikendima, a građevinska inspekcija ni jednom nije izašla na teren- žali se sugrađanin i dodaje: „posebno nas plaši što su iznad naših glava, na šestom spratu, izgrađeni potpuno nepovezani zidovi, koje malo jači vetar može da uruši na nas i našu kuću. Gradilište je neoznačeno, nisu zaštićeni prolaznici, a ni stanari. Od ranog jutra teški kamioni donose material i zatvaraju ulice Šibenička i Despota Olivera, onemogućavajući saobraćaj i prolaz stanovnika“. Danas je Oštini Zvezdara upitao pitanje da li je Inspekcija izlazila na teren i šta je tom prilikom utvrdila, međutim, odgovore na pitanja još uvek nismo dobili.

Ko je odgovoran?

Početkom ove nedelje upućen je i dopis zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću, u kome stoji da poslednjih meseci zamenik pokazuje posebno interesovanje za problem nelegalne gradnje. Već dva meseca pratimo Vaša svakodnevna istupanja na svim medijima u kojima iznosite probleme divlje gradnje van detaljnih regulacionih planova, a zbog koje ispaštaju građani. Ko će biti odgovoran kada se nepovezani zidovi šestog sprata, a možda i cela zgrada uruše na našu porodicu i kuću? U čijoj milosti se nalaze životi naše porodice, ko to raspolaže našim ustavnim pravima, pravom na život, na stanovanje, uživanje u imovini, i ko nam uređuje higijenu življenja?“, postavili su pitanja zabrinuti građani u dopisu upućenom zameniku gradonačelnika.