Vlast Beograda Tijaniću dodeljuje ulicu, Dežuloviću nove uvrede 1Foto: Lj. Bukvić

Da li Aleksandar Tijanić, pokojni generalni direktor Radio-televizije Srbije, ali i savetnik za medije bivšeg predsednika SRJ Vojislava Koštunice, treba da dobije ulicu u Beogradu – bila je jedna od glavnih tema sporenja vlasti i opozicije u skupštini Beograda.

Iako je glavna tema bila novi budžet za 2021. godinu odbornici opozicije najviše vremena su proveli u raspravi sa gradskim vlastima oko toga da li Tijanić treba da dobije ulicu dok su odbornici vlasti najviše vremena posvetili uvredama hrvatskom novinaru i piscu Borisu Dežuloviću.

I pored zamerki, usvojene su odluke o imenovanju ulica po Aleksandru Tijaniću, Bogdanu Tirnaniću, Predragu Milivojeviću, Miroslavu Radojičiću, Draganu Sakanu, Dinku Tucakoviću i Milanu Vukosu.

Odluku o tome da se dodele nazivi ulica poznatim novinarima, obrazložio je Vladimir Radomirović, predsednik Udruženja novinara Srbije, koje je u saradnji sa gradom Beogradom dalo predloge imena novinara koji će dobiti ulice.

Rade Veljanovski, dugogodišnji novinar i urednik, kao odbornik Građanskog demokratskog foruma (GDF) izneo je kritike na račun odluke o dodeli ulice aleksandru Tijaniću, ističući da je tijanića poznavao bolje od svih prisutnih odbornika i da je i njemu lično iznosio sve zamerke na njegov rad.

– Aleksandar Tijanić ne zaslužuje ulicu u Beogradu. On jeste napisao niz popularnih i čitanih tekstova, ali je napisao i niz uvredljivih tekstova, o ženama, političarima, ljudima iz civilnog sektora. Drugo, Aleksandar Tijanić je bio čovek koji radi za svaku vlast, to je tipičan školski primer osobe koja ne bi smela da pređe prag javnog servisa a ne da u njemu bude generalni direktor. Pored toga, Tijanić je 2004. nezakonito postavljen na mesto generalnog direktora RTS, naveo je Veljanovski koji je zbog toga podneo ostavku sa mesta direktora Radio Beograda.

Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević i pojedini odbornici vlasti prebacili su Veljanovskom da unosi ličnu dimenziju u ovu priču što je on oštro demantovao ističući da iznosi profesionalno mišljenje.

Nikodijević je, braneći Tijanića, rekao „najgori su bili oni vaši, posle 5. oktobra“. Veljanovski je zamerio i na preimenovanju Nagrade grada Beograda, nekadašnje „Oktobarske nagrade“ u „Nagrada grada Beograda Despot Stefan Lazarević“, o čemu je Danas nedavno pisao.

Odbornici vlasti u nastavku su, osim kritika na račun Veljanovskog i odbrane Aleksandra Tijanića izneli niz uvredljivih komentara i na račun Borisa Dežulovića, novinara i pisca iz Splita, koji je prethodnih nedelja u svojevrsnom okršaju sa zamenikom gradonačelnika Beograda Goranom Vesićem. Dežulović je nazvao Vesićev Beograd kasabom, optužujući aktuelnu vlast za uništavanje duha prestonice, te je Vesić njemu uzvratio salvama uvreda i poređenjem sa Rastinjakom iz „Čiča Gorija“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

5 reagovanja na “Vlast Beograda Tijaniću dodeljuje ulicu, Dežuloviću nove uvrede”

  1. Kakva oktobarska nagrada. Da li je ta nagrada sećanje na 20.oktobar 1944.g. kada su sa Crvenom armijom uleteli u Beograd komunisti koji su odmah sutradan počeli ubijanja nedužnih ljudi po Beogradu, ubijanje glumaca Narodnog pozorišta Cvetkovića i Tanića, iživljavanje nad Žankom Stokić kojoj su oduzelu gradjansku čast a pre toga je držali zatvorenu u logoru na Banjici, zatvaranje i maltretiranje najuspešnijeg gradonačelnika Beograda Vlade Ilića koga su držali takodje u zatvoru, kome su oduzeli gradjansku čast i naterali ga čisti ulice. Je li to taj oktobar po kome bi i dalje trebalo da se ta nagrada grada Beograda zove oktobarska nagrada. Nemojte vi čuvari lika i dela Josipa Broza da izigravate neku elitu, jer danas se vrlo dobro sve zna ko je bio ko i ko je šta ovom narodu radio.

    • samo ti ćuti i tvoje srpstvo, da neće četnici da se vrate sa šešeljem,vukom, dražom i okupatorom ? upoznao sam ćerku ministra prosvete čista srpkinja, švabe ih nisu u beogradu dirale, uživala od 1941.-’44.dok su srbi ubijani!kad je videla da švaba gubi spakovala se i pobegla za čikago! sad se baba vraća mrtva ladna! ne znaš šta je bilo šta su radili da nemaš milion godina pa bio svedok aha kako da ne? tito je bio car za bagru!

      • sa Nedićevom vladom? Rešite se te komunističke propagande. Tito je pobio više Srba nego Nemci i Turci zajedno…

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.