Uslov za izbor direktora Biblioteke tera mlade iz Srbije 1Foto: Biblioteka grada Beograda

„Pre par godina, uz utemeljenu analizu i argumente, ukazivalismo na nečuven zahtev istog konkursa, i o tome obavestili javnost. I ovog puta, konkursu i njegovi uslovi nipodaštavaju i vređaju sposobne, mlade i obrazovane ljude“, navodi se u saopštenju sindikata.

U tekstu Javnog konkursa za imenovanje direktora Biblioteke grada Bepgrada, objavljenom u listu Politik 21. marta, kao jedan od uslova koji kandidat mora da ispuni, naveden je u drugoj stavci i glasi „da ima najmanje deset godina radnog staža u oblasti kulture od čega najmanje osam godina radnog staža na poslovima upravljanja ustanovama u oblasti kulture“.

„Ovakvu odredbu ne poznaje evropsko zakonodavstvo, statuti biblioteka u regionu, statuti biblioteka u Srbiji, kao ni ostale ustanove kulture, niti javna preduzeća čiji su osnivači grad Beograd ili Republika Srbija. Kako uslove za izbor direktora propisuje Statut BGB koji usvaja Upravni odbor, 15. novembra 2018. uputili smo predlog predsedniku i članovima Upravnog odbora da razmotre ovu odredbu, navode iz Sindikata Nezavisnost.

„Budući da Upravni odbor BGB nije razmatrao naš predlog, niti dostavio bilo kakav odgovor na dopis koji smo uputili, obraćamo se javnosti i svim nadležnim institucijama (Narodna biblioteka Srbije, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Ministarstvo kulture Vlade Republike Srbije) da odgovore na sledeća pitanja: da li je održiv stav i s kojim argumentima da direktor kulturne ustanove može biti samo onaj ko je već osam godina bio direktor? Da li je razumno i opravdano da mlad, kvalifikovan i sposoban kadar ovakvim stavom eliminišemo i uskratimo mu mogućnost da se prijave na konkurs, samo zato što nemaju osam godina direktorskog staža? Da li postoji svest o tome koliko se ovakvim zakonskim rešenjima podstiče „odliv mozgova“ koji, navodno, na sve načine pokušava da se zaustavi?“, pitaju nadležne iz Sindikata Nezavisnost.

Oni su pozvali i ostale ustanove i udruženja u oblasti kulture da iznesu svoj stav o ovom pitanju, čiji značaj i suština, kako kažu, „prevazilaze formu jednog javnog konkursa za izbor direktora“. Kako sindikat napominje, odluku o oglašavanju konkursa doneo je Upravni odbor BGB na sednici održanoj 19. marta ove godine.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.