Gradski menadžer Goran Vesić istakao je da posle promene većine u Skupštini opštine Mladenovac i smene predsednika Skupštine, u zakonskom roku nije izglasan novi predsednik opštine, čime su se stekli uslovi da Skupština Beograda interveniše i obezbedi legalno funkcionisanje Opštine Mladenovac.

– Očekujemo da privremeni organ obezbedi sve što je potrebno za nove izbore na kojima će građani Mladenovca odlučiti ko će ih u budućnosti predstavljati. Na ovaj način završava se priča koja dugo traje, a podsetiću da je Agencija za borbu protiv korupcije prvo donela odluku o zabrani vršenja funkcije bivšem predsedniku opštine Mladenovac, nakon čega je tu odluku potvrdio i sud. Agencija se nakon toga više puta obraćala Skupštini grada i tražila da intervenišemo, dok je tadašnje opštinsko rukovodstvo odbilo da sprovede odluku Agencije, čime se došlo u veoma neprijatnu situaciju koju smo morali da razrešimo– rekao je Vesić.

Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević kazao je da Privremeni organ može trajati do 60 dana, a da je predsednik Skupštine dužan da, po isteku tog roka, raspiše izbore koji se moraju održati u roku od 45 dana.

– Verujem da će Privrmeni organ raditi u interesu stanovnika Mladenovca jer je reč o opštini koja je teško pogođena tranzicijom posle 2000. Ta opština je nekada imala najveću prosečnu platu u bivšoj Jugoslaviji, a danas posle privatizacije u Mladenovcu ne radi nijedno preduzeće, ni „Drapšin”, ni „Keramika”, ni „Kobest”. Mladenovac je danas grad u kome, osim u državnim institucijama, nema radnih mesta i čiji stanovnici uglavnom rade u drugim opštinama. Zato se nadam da će novo rukovodstvo Mladenovca učiniti sve da poboljša život Mladenovčana– rekao je Nikodijević.

Raspravu o ovim tačkama dnevnog reda obeležila je žustra polemika vlasti i opozicije, dok je šef odborničke grupe DS Balša Božović tražio da se predlozi povuku sa dnevnog reda sednice.

U Božovićevom predlogu se navodi da je smenjeni predsednik opštine podneo tužbu Upravnom sudu protiv rešenja o njegovom razrešenju, jer se tvrdi da predsednik opštine može biti razrešen isključivo na obrazloženi predlog najmanje trećine odbornika, što, dodao je, nije ispunjeno. predlog nije prihvaćen, a Božović je smenu Dejana Čokića okarakterisao kao politički revanšizam. On je naveo da je Čokić smenjen protivzakonito i da SNS pokušava da se održi na vlasti tako što kupuje odbornike. „Nije bilo većine za Čokićevu smenu, već su se pojavili ljudi u crnim džipovima i prisiljavali odbornike da glasaju kako im kažu“, tvrdi Božović.

Odgovarajući na Božovićeve kritike, šef odborničke grupe SNS Aleksandar Jovičić rekao je da su uvođenjem privremenog organa omogućeni izbori u toj opštini. On je dodao i da su „crni džipovi demagogija DS“, te da je bila moralna obaveza demokrata da smene Čokića i tako pokažu da „više nisu stranka od ranije“.