Vesić: Bez plastičnih kesa do 2020. godine 1Foto: Beoinfo

Prema Vesićevim rečima, cilj kampanje koju organizuje Udruženje parkirališta Srbije je podizanje svesti u javnosti o uticaju saobraćaja na životnu sredinu i značaju razvoja održivih vidova saobraćaja.

Meni je veliko zadovoljstvo što je gradsko preduzeće „Parking servis” nastavilo da pokazuje da ima ekološku svest. Kada smo renovirali garažu „Oblićev venac”, ispunili smo najviše energetske i ekološke standarde, a između ostalog, napravili smo mesta za bicikle. Svaki građanin koji parkira automobil, može besplatno da uzme bicikl, kojim bi se kretao po pešačkoj zoni i centru grada. Ovo je konkretan konkretan doprinos da čuvamo životnu sredinu, rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika najavio je da će Grad Beograd do kraja godine dobiti tri mala električna autobusa, koja je prevoziti građane i turiste po centru prestonice. To je poklon naftne kompanije NIS. Do nove godine nabaviće se i električni jednosedi za komunalnu policiju.

Sledeće godine, za potrebe javnog prevoza kupićemo 80 najmodernijih električnih autobusa. Kada ta vozila budu isporučena, ceo centar grada biće pokriven električnim autobusima, trolejbusima i tramvajima. Cilj nam je da u najužem centru grada imamo isključivo vozila koja su na električni pogon, najavio je Vesić.

Prema njegovim rečima, Grad će još jednim odlukom doprineti čuvanju životne sredine – u Beogradu će od 1. januara 2020. biti zabranjena upotreba plastičnih kesa. Ove nedelje Gradsko veće usvojiće predlog da se u svim maloprodajnim objektima ukine upotreba plastičnih kesa.

O ovom predogu 25. septembra diskutovaće Skupština grada. Dajemo rok 15 meseci da se maloprodajni lanci prilagode. Ova odluka je korak dalje od one odluke da se kese naplaćuju dva dinara, objasnio je Vesić, naglasivši da je naplatom kesa, za 60 odsto smanjena njihova upotreba.

Ministar Trivan čestitao je Gradu Beogradu i JKP „Pakring servisu“ na konkretnoj ekološkoj akciji koja daje pozitivne rezultate.

Počinjemo da živimo u Srbiji koja postaje ekološki osvećena, a Beograd je perjanica toga. Parking servis svojim konkretnim akcijama dokazuje da ima misiju da kod građana razvije svest o važnosti životne sredine. Beograd je prvi grad u Evropi koji ima garažu koja ispunjava najviše energetske i ekološke standarde. Građani u ovoj garaži ostavljaju vozila na najsigurnijem mestu. Nema trošenja fosilnih goriva, a svako ko uzme bicikl, ima fizičku aktivnost koja je nije naporna, a pozitivno utiče na zdravlje, rekao je Trivan, naglasivši da će kupovinom električnih autobusa, Beograd biti lider u regionu.

Događaju u garaži „Obilićev venac“ prisustvovao je i Radenko Vuković, predsednik Udruženja parkirališta Srbije.