Foto: BeoInfo

… javni beležnici odbacuju njegove optužbe da „učestvuju u kršenju zakona“ overavanjem ugovora za objekte koji nemaju građevinsku dozvolu. Ipak, na jučerašnjem sastanku dogovoreno je da će Grad i Javnobeležnička komora zajednički nastupiti protiv nelegalne gradnje, podnošenjem inicijative za izmenu Zakona o prometu nepokretnosti. S druge strane, opozicija glasno podseća na propuste gradske vlasti koji doprinose šerenju nelegalne prakse.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić sastao se juče sa predstavnicima Javnobeležničke komore Srbije kako bi razgovarali o overavanju ugovora za one objekte koji nemaju građevinsku dozvolu, nakon što je Vesić glasnije nego do sada, najavio obračun sa svim nelegalnim kvadratima u gradu, optužujući i notare da saučestvuju u kršenju zakona.

On je ranije uputio pismo ovoj komori u kojem ih poziva da hitno donesu obavezujuće uputstvo svim javnim beležnicima Grada Beograda i Republike Srbije. U pismu se traži da notari ne overavaju ugovore o prometu nepokretnosti objekata u izgradnji za koji investitoru nije izdata građevinska dozvola i potvrde o prijavi radova i objekata u pogledu kojih je u toku postupak ozakonjenja dok se postupak ne okonča.

Notari će, kako objašnjava, biti u obavezi da upozore građane na posledice. Protiv svakog javnog beležnika koji i pored obavezujućeg uputstva bude overio ugovor o prometu nepokretnosti koje nisu ozakonjene, odnosno koje su u izgradnji, biće podnete krivične prijave.

Zamenik gradonačelnika objasnio je da je reč o krivičnom delu i da se takve aktivnosti notara više neće tolerisati.

„Bespravna gradnja je krivično delo, a overavanje nečega proisteklog iz toga je takođe krivično delo jer javni beležnici zloupotrebljavaju službeni položaj, odnosno nesavesno rade u službi. Korišćenjem službenog položaja pribavljaju imovinsku korist, nanose štetu gradu i lokalnim samoupravama“, objašnjava Vesić.

Ono što ljudi treba da znaju jeste da kada dobijete legalnu dozvolu, vaš projekat se više puta kontroliše u Sekretarijatu za urbanizam, naveo je Vesić.

„Novim merama grada, ovakvi incidenti ubuduće ne bi trebalo da se dešavaju. U planskoj komisiji rade se kontrole i onda se zna da je taj projekat urađen u skladu sa svim standardima koji kod nas važe. Bespravna gradnja se radi van svih standarda“, istakao je zamenik gradonačelnika.

Javni beležnici, sa druge strane, na pitanje našeg lista da prokomentarišu Vesićeve tvrdnje, izričito tvrde da kršenja zakona nije bilo.

„Javni beležnici moraju strogo da se pridržavaju svih zakona i propisa kojima je uređena njihova delatnost, među kojima je Zakon o prometu nepokretnosti prema kome javni beležnici obavezno upozoravaju građane ukoliko utvrde da je predmet kupoprodajnog ugovora nepokretnost bez upotrebne dozvole ili u postupku legalizacije. Zakonom o prometu nepokretnosti javni beležnik je, dakle, ovlašćen da odbije overu kupoprodajnog ugovora jedino ako se ugovorne strane protive unošenju upozorenja u ugovor. Ukoliko ugovorne strane pristaju da se takvo upozorenje unese, javni beležnik ne može da odbije da ugovor overi“, stoji u odgovoru Javnobeležničke komore.

Oni napominju da se ne radi „ni o kakvoj praksi“ koja bi trebalo da se ubuduće promeni, već o prostoj primeni zakona.

„Na sastanku sa zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem, dogovoreno je da Grad Beograd i Javnobeležnička komora zajedno podnesu inicijativu Ministarstvu pravde za izmene Zakona o prometu nepokretnosti kojom bi se onemogućio promet nepokretnosti bespravnih objekata. Ukoliko te izmene budu usvojene i stupe na snagu, beležnici će postupati u skladu sa njima. Iz ovoga jasno proizilazi da javni beležnici nisu kršili Zakon“, odgovaraju iz komore i dodaju da „kao i Grad Beograd, imaju interes da se unapredi pravna sigurnost u oblasti prometa nekretnina“.

Predstavnici opozicije ipak imaju potpuno drugačije viđenje problema. Ispred odborničke grupe Savez za Srbiju, Nikola Jovanović se oglasio juče pokazujući upravo na propuste gradske vlasti u rešavanju problema divlje gradnje i podsećajući Vesića da do sada nije bilo nikakvih rezultata za zaustavljanje nelegalne prakse.

„Gospodin Goran Vesić, stvarni gradonačelnik Beograda, izjavljuje da je nelegalnom gradnjom Beograd oštećen za 70 miliona evra. Gospodine Vesiću, Vi ste nepostupanjem po zakonu oštetili Beograd za 70 miliona evra!“, naveo je Jovanović. Zamenik šefa odborničke grupe SZS, ukazao je da je, prema zakonu o ozakonjenju objekata iz 2015. godine, rukovodstvo grada bilo dužno da podnosi krivične prijave protiv divlje gradnje i da momentalno ruši takve objekte.

„Ponavljam pitanje gospodinu Vesiću – koliko je krivičnih prijava Grad Beograd podneo i koliko je objekata u nadležnosti grada, površine veće od 800 kvadratnih metara, srušeno od 2015. godine?“, naveo je Jovanović.

Jovanović: „Beograđanima dosta izgovora i obećanja“

Nikola Jovanović, zamenik šefa odborničke grupe Saveza za Sribju naglasio je i da je Beograđanima dosta izgovora i obećanja jer očekuju neki boljitak i konkretne rezultate za već četiri i po godine vlasti SNS-a u prestonici.

„Pozivam sadašnjeg stvarnog gradonačelnika Gorana Vesića da prestane da traži izgovore u radu bivšeg gradonačelnika Dragana Đilasa, koji je 2012. godine ocenjivao kao „efikasan, pravičan, uspešan i u interesu naroda“, naveo je Đilasov kolega iz odborničke grupe. Jovanović je zaključio da bi Vesić bi prvo trebalo da objasni kako je moguće da za protekle četiri i po godine Beogradu nije ostavio nijednu kapitalnu investiciju, „već samo razlupanu Slaviju, otet Savski amfiteatar i građevinsku mafiju koja hara gradom. Vesić bi potom trebalo da objasni i kako je pre njega Beograd imao pravu železničku i autobusku stanicu, a sada ih nema“, naglasio je on.