Vesić: Od 1. decembra snabdevanje dostavnim vozilima od 20 do sedam časova ujutro 1Vesić u Komunalnoj miliciji Foto: Beoinfo

Vesić je istakao da se izmenom režima saobraćaja teretnih vozila za snabdevanje na teritoriji grada Beograda reaguje na brojne pritužbe građana u vezi sa korišćenjem dostavnih vozila koja tokom čitavog dana blokiraju saobraćaj u gradu.

Prema njegovim rečima, Sekretarijat za saobraćaj doneo je izmene rešenja o režimu saobraćaja za teretna i dostavna vozila, na osnovu kojih će ubuduće snabdevanje radnji, restorana i ostalih objekata koji imaju takvu vrstu usluge moći da se obavlja samo između 20 sati uveče i sedam sati ujutro.

„Ukida se dosadašnja mogućnost da se snabdevanje obavlja između devet ujutru i dva sata po podne jer su to mnogi zloupotrebljavali i dešavalo se da nam čitave trake budu zaustavljene i ne mogu da se koriste za saobraćaj zato što se dostava obavlja u vreme kada su u gradu gužve. Od 1. decembra, tamo gde se dostava za radnje obavlja sa javne površine biće dozvoljena samo između 20 sati uveče i 7 sati ujutro, što se ne odnosi na one koji imaju svoja dvorišta ili svoja parking mesta. Dostava mora biti završena do 7 ujutro i nakon tog vremena biće kažnjeno svako dostavno vozilo, kao i onaj kome se roba dostavlja. Na taj način ćemo uvesti red u gradu i u parkiranju tih vozila, a istovremeno osloboditi žutu traku i delove saobraćajnica koje su zakrčene dostavnim vozilima. Rok do 1. decembra ostavljen je kako bismo dali mogućnost trgovinskim lancima da se pripreme i organizuju“, kazao je Vesić a prenosi Beoinfo.

On je najavio da će početkom sledeće godine grad raditi i na donošenju drugih odluka koje treba da doprinesu da se saobraćaj obavlja brže i efikasnije.

„Pripremamo i druge odluke koje se odnose na parkiranje, odnosno zloupotrebu žute trake i zaustavljanja uz četiri migavca, a nova rešenja predstavićemo nakon Nove godine. Rešićemo i taj problem i siguran sam da bi saobraćaj u Beogradu bio brži za 10 do 20 odsto kada bi se rešio problem bahatih vozača koji zauzmu traku, uključe četiri migavca i misle da mogu da rade šta hoće. To se ne događa nigde u svetu, pa neće ni u Beogradu. Očigledno da ima ljudi koji misle da mogu da rade šta žele, a većina građana se protivi bahatom parkiranju i smatra da moraju postojati ista pravila za sve“, istakao je Vesić.

Vršilac dužnosti sekretara za poslove komunalne milicije Ivan Divac naglasio je da će Komunalna milicija od 1. decembra striktno poštovati ovaj propis.

– Cilj i svrha postojanja Komunalne milicije je da se građanima u Beogradu omogući normalan život, a ovo je samo jedna od aktivnosti koju sprovodimo u svom radu i nadam se da će se ovim merama omogućiti lakši život građanima Beograda i brži protok saobraćaja u gradu – istakao je Divac.