Vesić: U naredne četiri godine još 112 kilometara staza za bicikliste 1Foto: Beoinfo

Vesić je kod Sportskog centra Milan Gale Muškatirovoć na Dorćolu, gde je obeležen Svetski dan bez automobila, u prisustvu ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana i ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja rekao da smo napravili ozbiljan korak, ali da se još radi na pošumljavanju i sadnji stabala širom grada. 

Zato smo i napravili u poslednje četiri godine čak 20.000 kvadratnih metara pešačke zone, a juče smo počeli radove na Topličinom vencu, rekao je Vesić.

On je najavio da će tokom jeseni biti organizovan konkurs za izgradnju 150 biciklističkih stanica.

Želimo da u naredne četiri godine izgradimo još 112 kilometara staza za bicikliste. Time jasno hoćemo da damo prednost biciklima u odnosu na vozila. To je veliki iskorak, poručio je zamenik gradonačelnika

Vesić je istakao da grad namerava da kupi 10 električnih automobila i oko 80 električnih autobusa.

Pokrenućemo inicijativu da električna vozila koriste žutu traku i besplatno koriste parking. Želimo da ih bude što više, rekao je Vesić.

On je poručio da je cilj da Beograd postane zeleni i ekološki grad.

Zbog toga, dodao je, grad nemerava da od 1. januara 2020. godine zabrani prodaju najlonskih kesa.

To je prva i istorijska odluka, hrabro smo zakoračili. Tako pokazujemo da poštujemo životnu sredinu, a verujem da će trendove Beograda pratiti i ostali gradovi u Srbiji, naveo je Vesić.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan podsetio je koliko smo napredovali tehnološki, ali je i naveo da je kvalitet vazduha kod nas dramatičnog loš, posebno u Beogradu, Pančevu, Nišu, Subotici i poručio da to mora da se menja. Podsetio je i da je prošle godine uvezeno oko 131.000 automobila, a od kojih je 60 odsto starije od 12 godina.

To je veliki problem, uvešćemo niz mera i pokušaćemo da imamo što više elektronskih i hibridnih automobila. Razgovoraćemo u Vladi da pomognemo subvencijama, rekao je Trivan i naveo da čak 6.000 ljudi godišnje umre od posledica lošeg vazduha.

Zahvalnice za doprinos životnoj sredini dobili su glavni gradski urbanista Milutin Folić, Aleksa Živković iz Udruženja Leka i direktor RTV Bor Blagoje Spaskovski.