„Danas smo imali sastanak sa donatorima Fondacije za mlade talente grada Beograda, koja je osnovana 2015, i podsetiću da smo prošle godine prvi put dodelili stipendije za 69 dece koja su dobili podršku naše fonadacije. I ove godine smo, kao i prošle, prvo razgovarali sa donatorima, kojih je sada više.

Ovog puta ih je 15, a prošle godine ih je bilo devet, pa tako imamo više sredstava i više dece se prijavljuje. To samo znači da kompanije prepoznaju potencijal ove fondacije, da nam veruju, da ostaju sa nama, da dolaze i nove kompanije i da su naprosto spremne da deo svog profita odvoje za stipendiranje mlade i talentovane dece“ – rekao je Vesić koji je zahvalio Zekavici koja rukovodi radom fondacije, Andrei Radulović, koja se bavi fondacijom, celom timu, kao i svim donatorima.

Predsednica Fondacije za mlade talente grada Beograda Ana Zekavica rekla je da je ove godine odvojeno 16,8 miliona dinara za nabavku opreme. Od te sume za nabavku opreme koja omogućava dalje negovanje talenta biće izdvojeno 12 miliona dinara, za učešće na priznatim takmičenjima u inostranstvu 2,4 miliona i za učešće u različitim obrazovnim kampovima, na radionicama, edukacijama, seminarima i skupovima u inostranstvu 2,4 miliona dinara.

Nakon prijava do 20. novembra ćemo napraviti i konačnu rang-listu i znati koji je to broj koji čini drugu generaciju mladih talenata grada Beograda“ – objasnila je Zekavica.

Ove godine više donatora se odazvalo pozivu za pomoć talentovanim učenicima srednjih škola. Kompanije koje su novčano pomogle finansiranje potreba mladih srednjoškolaca Beograda su: Saobraćajni institut „CIP“, Štampa sistem „Moj kiosk“, „Telekom“, Aerodrom „Nikola Tesla“, „Novonordisk“, Banka „Inteza“, „Huavej tehnolodžis“, „Dunav osiguranje“, „Arhangel studios“, „Mocart bet“, „Rubau“, „Energoprojekt holding“, Privredna komora Srbije, „Milenijum tim“ i „KBV datakom“.

Fondacija za mlade talente grada Beograda nastala je na inicijativu gradskog menadžera Gorana Vesića, a neposredan povod bio je njegov susret sa mladom violinistkinjom Jovanom Savić, koja je svirala u Knez Mihailovoj ulici želeći da na taj način skupi novac za novi instrument.

Fondacija je posvećena pomaganju mladim talentima koji su slabijeg materijalnog stanja, kako bi razvili svoj potencijal, te se trudi da svojim radom unapređuje položaj dece i mladih kreiranjem uslova za napredovanje i usavršavanje, saopštio je Beoinfo.