Vlasnici mnogobrojnih plovnih objekata na Savi i Dunavu mogu da odahnu. Najavljene mere Skupštine grada ,usvojene još početkom godine sa ciljem da se na rekama konačno uvede više komunalnog reda – biće odložene za sledeću godinu. Reč je o veoma značajnom projektu za grad na koji se dugo čekalo, pa nije red da se zbog žurbe taj posao ne uradi kako valja, objasnio je ovo odlaganje gradski arhitekta Đorđe Bobić.
Planom je obuhvaćeno uređenje svih 255 kilometara obale Save i Dunava od kojih je za postavljanje plovnih objekata predviđeno 75 kilometara. U izradi plana, osim grada, učestvovale su i Vojska, policija, Republička uprava za vode, kao i protivpožarna služba. Plan je rađen sa ciljem da se spreči haos koji je do sada vladao u priobalju i zaštiti objekte od važnosti za javni interes.
Na prostoru predviđenom za postavljanje plovnih objekata naći će se splavovi, restorani, marine, sportski objekti i pristani za vodni saobraćaj. Svi objekti, bez izuzetka, moraće da budu kompletno komunalno opremljeni, što znači da treba da poseduju elektro, hidroinstalacije i odgovarajuće sisteme za ispuštanje otpadnih voda. Biće propisani i gabarit, oblik, izgled, kao i razmak između plovnih objekata.
Posebna pažnja biće posvećena uređenju centralnih zona. Komisija koju je formirao gradonačelnik Beograda trenutno priprema konkurs za dodelu lokacija koji će biti raspisan najkasnije početkom sledećeg meseca. Pravo učešća imaće vlasnici već postojećih plovila i oni koji tek planiraju postavljanje komercijalnog plovnog objekta, a moraće da poseduju plovidbenu dozvolu i ostalu potrebnu dokumentaciju, koja podrazumeva i registraciju objekta za obavljanje odgovarajuće delatnosti.
Trenutno vrlo malo komercijalnih objekata poseduje plovnu dozvolu, a većina njih se nalazi na mestima na kojima ne bi smeli da budu. Zato će se vlasnicima dati rok od dva meseca za prikupljanje dokumentacije. Po završetku konkursa stručna komisija će pregledati pristigle prijave na osnovu čega će biti sastavljena konačna rang -lista plovnih objekata koji će se naći na vodi. Lista će najverovatnije biti objavljena krajem godine, tako da do početka sledeće sezone ostaje vremena da se svaki objekat postavi na svoje mesto, a ostali plovni objekti koji su izvan upotrebe ili ne ispunjavaju propisane uslove biće premešteni na mesto koje je predviđeno planom.
Za splavove ugostiteljske objekte kojih sada ima 160 obezbeđeno je 246 lokacija, za marine je predviđeno 36, a trenutno ih ima 39, dok će sadašnjih 70 pristana morati da se svede na sedam za linijski i šest za poprečni prevoz putnika. Cilj ovog obimnog posla nije da se po svaku cenu uklone splavovi, po kojima je naš grad nadaleko poznat, već da se napravi red u ovoj oblasti i poveća bezbednost na vodi.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.