Vlast odugovlači sa zakazivanjem sednice Skupštine Beograda 1Foto: Skusptina grada Beograda (arhiva)

Poslednja sednica gradske skupštine održana je 21. decembra kada je usvojen predlog budžeta Beograda za 2019. godinu, kao najvažnija tačka dnevnog reda, ali je ujedno veći deo opozicije napustio ovu sednicu.

Odbornici Saveza za Srbiju tada su naveli da se neće vraćati u klupe gradskog parlamenta dok god građani protestuju na ulicama nezadovoljni kompletnom vlašću, a kasnije je ovu odluku podržao i Pokret slobodnih građana.

U međuvremenu je veći deo opozicije i formalizovao ovu odluku potpisivanjem zajedničkih dokumenata kojima se usaglašavaju da bojkotuju rad svih parlamentarnih institucija širom države.

Kako će se ovo odraziti na funkcionisanje Beograda još uvek je neizvesno, ali sigurno je da postoji nekoliko važnih odluka koje sada čekaju usvajanje.

Zamenik šefa odborničke grupe Saveza za Srbiju, Nikola Jovanović, ističe za Danas da bi bilo uobičajeno da se prva sednica u godini održi u januaru jer je tako bilo prethodnih godina, ali da gradska vlast u trenutnoj političkoj situaciji vidi da to ne bi bio dobar potez.

– Činjenica da u 2019. godini prva sednica u godini do 11. februara nije još ni zakazana, jeste neuobičajena praksa. To povezujem sa aktuelnim protestima i sa najavljenim bojkotom zasedanja gradske skupštine od strane opozicije. Režim je svestan da Beograđani neće dobro prihvatiti zakazivanje sednice u vreme protesta i u vreme bojkota opozicije, naveo je Jovanović.

I Pavle Grbović, odbornik Pokreta slobodnih građana, ukazuje za naš list da se kasni sa zakazivanjem zasedanja, te da je moguće da gradsku vlast, osim protesta i bojkota, „muči“ i odluka o izborima.

– Očekivao sam da će sednica već biti održana jer je verovatno neće zakazivati kasnije kada se raspišu izbori, praksa je da se tokom kampanje ne saziva parlament. Međutim, mislim da je promena i odlaganje odluke o izborima uticalo na to da se pomeri i zakazivanje sednice. Usled protesta, svih dešavanja i toga što im izmiče situacija kontroli, gradska vlast je očigledno prolongirala ovu odluku, smatra Grbović.

 

Folićeva funkcija na dnevnom redu?

Jedna od najvažnijih odluka koju bi gradski parlament trebalo da razmatra na sledećoj sednici jeste izbor glavnog gradskog urbaniste. Četvorogodišnji mandat glavnog gradskog urbaniste Milutina Folića zvanično je istekao 21. januara ove godine, ali on niti mu je produžen niti je na toj funkciji dobio eventualnog naslednika, pisao je Blic nedavno. Rešenje o imenovanju glavnog gradskog urbaniste je odluka koju donosi Skupština grada, na predlog gradskog veća, a za ovu funkciju ne postoji v. d. status. Ipak, kako gradski parlament treba prvo da konstatuje istek mandata, stiče se utisak da je Folićeva funkcija u pravnom vakuumu.