Vratiti Zvezdarcima trolejbus 28 1

Peticiju koju je u ime građana Zvezdare i Palilule pre tri dana pokrenula studentkinja Teodora Budimir, do kraja vikenda potpisalo je više od 2.100 sugrađana.

U onlajn peticiji kojom se zahteva ponovno uspostavljanje linije koja je saobraćala na trasi Zvezdara – Studentski trg, autorka je navela niz razloga zašto je ukidanje te linije protivno pravim potrebama građana, te da su putnici dovedeni u položaj da bespotrebno presedaju na druge linije i tako gube vreme. „Tom odlukom su ugrožene potrebe i mogućnosti starih i bolesnih lica, roditelja sa malom decom, studenata i zaposlenih. Smatramo da stanovnici Zvezdare imaju pravo na funkcionalnu i direktnu vezu do centra grada, odnosno uže pešačke zone“, navedeno je u peticiji.

Dodaje se i da se trase linija 40 i 77 ne preklapaju sa trasom linije 28, i ne mogu da je nadomeste, što je bio glavi argument Sekretarijata za javni prevoz za ukidanje ove linije. Dodatno, linije 40 i 77 imaju veoma dugu trasu, pa će ukidanjem linije 28 biti samo dodatno preopterećene, zbog čega često kasne u polascima, ili su vozila prepuna do te mere da je ugrožena bezbednost putnika, stoji u tekstu peticije. Kao još jedan argument za vraćanje linije 28 pominje se i to da se u neposrednoj blizini okretnice tog trolejbusa nalaze dva studentska, dok je sama linije prolazila i pored trećeg, pa je ukidanjem te „na hiljade studenata izgubilo direktnu vezu sa svojim fakultetima – linija 28 je spajala navedene studentske domove sa Filozofskim, Filološkim, Prirodno-matematičkim, Biološkim i Geološko-rudarskim fakultetom“.

Bitan je i podatak da je ukinuta linija prolazila i pored Kliničko bolničkog centra Zvezdara, pa je sada otežan dolazak velikom broju pacijenata koji idu iz centra grada na terapiju i preglede u gradsku bolnicu na Zvezdari.

Autorka peticije napomenula je i da je linija 28 imala ranije polaske od drugih, čime su oštećeni sugrađani koji rade na Zvezdari a dolaze iz drugih delova grada, a takođe je otežan dolazak svim Beograđanima koji dolaze da posete Zvezdarsku šumu, „svojevrsni spomenik prirode u urbanoj zoni i jedno od najlepših izletišta u Beogradu“.

Na udaru su i stanari Cvijićeve i okolnih ulica, na potezu od Ruzveltove do Jaše Prodanovića, kojima ostaje samo linija 40, čime su onemogućeni da stignu do centra grada, odnosno uže pešačke zone, bez presedanja ili pešačenja. Ipak, ukidanjem ove linije najugroženiji će biti stariji sugrađani, oni koji nisu u mogućnosti da veliki deo puta prelaze peške, kako bi stigli do centra grada. Na kraju, autorka podseća da su trolejbusi ekološka vozila, koja ne zagađuju životnu sredinu, te bi stoga trolejbusku mrežu trebalo dodatno razvijati, a ne ukidati, imajući u vidu ogromno zagađenje vazduha u Beogradu.

Na ovu temu, gradonačelnik Zoran Radojičić izjavio je prošle nedelje da će Sekretarijat za saobraćaj raditi stalne analize broja putnik, i dodavati ili ukidati linije prema potrebama građana, što se odnosi i na eventualno vraćanje trolejbusa 28 na ulice. Teodora Budimir, međutim, smatra da je analizu trebalo uraditi pre ukidanja linije. Kako je izjavila za BBC News na srpskom, do fakulteta je stizala za dvadeset minuta, dok sada putuje sat vremena, nekada i duže.

Ona je najavila i prikupljanje potpisa na ulici, nakon čega će peticiju predati Kabinetu gradonačelnika i gradskom Sekretarijatu za saobraćaj. Protiv ukidanja dve trolejbuske linije i skraćivanja još dve, glas su digle i opozicione stranke okupljene u Savez za Srbiju (SZS), ocenjujući da to samo šteti građanima. Potpredsednik Demokratske stranke Dragoslav Šumarac rekao je da su Zvezdarci godinu dana sa „nestrpljenjem čekali rekonstrukciju Trga republike, pa rekonstrukciju rekonstrukcije“ i da im je posle toga ukinuta dvadesetosmica.

On je pomenuo da je na Zvezdari Gradska bolnica sa dosta zaposlenih i da se građani u njoj leče, kao i da ima nekoliko studentskih domova, odakle su „studenti za 15, 20 minuta uspevali da stignu od Čingrijine do Studentskog trga“.

Ndm Bgd: Nastavak urušavanja javnog prevoza Da se odluka o ukidanju trolejbuskih linija 19 i 28 ne samo povuče, već da se dodatno unapredi, kako bi se velikom broju građana Konjarnika i Zvezdare, kao i studentima koji u velikoj meri koriste te linije omogućio pouzdan i efikasan način kretanja u gradu, zatražila je i Inicijativa Ne davimo Beograd. Oni su naveli da se tim potezom samo nastavlja urušavanje sistema javnog prevoza u Beogradu. „Koliko je to nepromišljen potez govori činjenica da se na trasi linije 28 nalaze tri studentska doma koja ona povezuje sa Studentskim trgom i većim brojem fakulteta. Linije 19 i 28 su mesecima bile u prekidu zbog radova na Trgu republike“, navela je Inicijativa.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.