Iako ograda ni posle godinu dana nije napravljena, a bezbednost dece i dalje je ugrožena, jedini pomak u rešavanju pitanja bezbednosti mališana napravljen je od strane Sekretarijata za saobraćaj iz kog su obećali postavljanje ležećih policajaca. Međutim do danas je zapravo postavljen samo saobraćajni znak za ležeće policajce, ali se i on izgubio posle saobraćajne nesreće, koja se desila u neposrednoj blizini vrtića, navodi Milica Divić, članica saveta roditelja, i dalje objašnjava da, iako je budžet za realizaciju ograde načelno odobren od strane Sekretarijata za obrazovanje i dečiju zaštitu, ograda još nije postavljena.

Jedan od osnovnih problema jeste što Sekretarijat nije učinio ništa u prevazilaženju imovinsko-pravnih odnosa, navodi Milice Divić. „Prema našim informacijama, načelništvo Grada Beograda je dobilo predlog kako da ti problemi budu prevaziđeni, ali nas nisu udostojili odgovora. U međuvremenu smo saznali da je ustanova PU Simo Milošević, mimo inicijalnog dogovora, planirala prebacivanje neuslovne ograde s objekta „Veverica“, iako ta ograda ne ispunjava kriterijume bezbednosti, zbog kojih je i uklonjena. Na kraju su odustali od te ideje – možda zbog hitnog dopisa koji smo im poslali.“

S druge strane iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu odgovorili su da je već dat nalog PU Sima Milošević iz Zemuna da hitno reše problem sa ogradom u vrtiću „Mala sirena“ za koju je u toku provera prikupljene konkursne dokumentacije dok je projektni zadatak napravljen.

PU planira izgradnju nove, takozvane antivandal ograde koja će u potpunosti rešiti problem noćnih ulazaka u dvorište vrtića i uništavanja imovine, a u toku je i proces pribavljanja dozvole za izgradnju nove ograde, navode iz sekretarijata.

Pošto je detaljnim planom regulacije predviđeno da treba da se formiraju nove građevinske parcele na terenu gde se nalazi vrtić, Ustanova je sprovela postupak javne nabavke geodetskih usluga. Urađen je elaborat o formiranju građevinske parcele i predat zemunskom katastru, poručuju iz sekretarijata i najavljuju da će se Slavko Gak, sekretar za obrazovanje, sastati sa predstavnicima Saveta roditelja ovog vrtića kako bi ih obavestio o planovima ustanove.

Bezbednost dece je najvažnija i ona nijednog trenutka nije dovedena u pitanje. Problem ovog vrtića je uništavanje imovine što se dešava noću kada nema nikoga u vrtiću a što će biti rešeno i kada se postavi video nadzor i kada se svi vrtići i škole povežu sa policijskim stanicama, što je u planu, navode iz sekretarijata.

Dok se to ne dogodi rezultat vandalizma koji se dešava u dvorištu jeste uništavanje imovine, tako što krov prokišnjava jer su se tinejdžeri peli po istom, video nadzor ne radi, a u vrtiću trenutno ne postoji ni čuvar.

Razbijene flaše, špricevi, životinjski izmet, limenke i drugi predmeti jesu nešto na šta zaposleni iz vrtića, zajedno sa decom, svakodnevno nailaze, u iščekivanju obećane „antivandal“ ograde, za koju još uvek nije poznata ni cena ni vremenski okvir planirane izgradnje.

Institucije „prebacuju“ nadležnosti

Kako je postojeća ograda u jako lošem stanju, roditelji su se do sada obraćali svim nadležnim institucijama – PU Simo Milošević, policijskoj upravi Beograda, upravi saobraćajne policije, Sekretarijatu za saobraćaj, Gradskom zavodu za javno zdravlje, načelniku gradske uprave grada Beograda, predsedniku Skupštine Beograda, gradonačelniku, premijeru, Sekretarijatu za obrazovanje i dečiju zaštitu, zaštitniku građana, a institucije i dan-danas prebacuju odgovornost jedna s druge, navode iz saveta roditelja.