Za tri meseca izdato oko 4.000 odbijenica za privatne vrtiće 1Foto-ilustracija: Beoinfo (arhiva)

On je istakao da ovu mogućnost sada koriste roditelji za 15.020 mališana za koje Grad mesečno izdvaja do 22.361 dinara po detetu, što je 80 odsto od ekonomske cene boravka u državnom vrtiću.

– Ovaj projekat je narastao sedam puta za samo tri godine budući da smo krenuli sa oko 2.000 dece u skoro 40 vrtića. Rast zaposlenosti u Beogradu i manja cena vrtića višestruko su povećali interesovanje, ali smo uprkos tome i zahvaljujući saradnji sa privatnim vrtićima uspeli da obuhvat dece predškolskim obrazovanjem sa 45 odsto podignemo na više od 70 procenata“, rekao je Gak.

On je istakao da je time dat podstrek i rastu privatnog sektora u predškolstvu što je za posledicu imalo i nova radna mesta u novim vrtićima.

– Samo od maja do danas na listi verifikovanih privatnih vrtića za subvenciju imamo 44 nova vrtića. To je rast broja vrtića od više od 16 odsto za samo četiri meseca – rekao je Gak i dodao da sada 314 privatnih vrtića nudi boravak dece uz dotiranje Grada.

On je poručio da obim ovog projekta sada daje veću mogućnost izbora roditeljima i pozvao ih da pažljivo čitaju ugovore koje potpisuju.

– To su privatni vrtići i mi se u njihove uslove rada ne mešamo osim u delu redovnih kontrola koje moraju proći kao i državni ali roditelji moraju znati da ima i sve više onih koji nedolaske dece obračunavaju po uzoru na državne, umanjenjem cene za 50 odsto po danu – rekao je Gak.

On je istakao da će Grad nastaviti projekat saradnje sa privatnim vrtićima budući da je to bio najbrži i najefikasniji način da se odgovori na rast interesovanja roditelja.