Za vreme merenja buke klime radile normalno 1

Stanari okolnih ulica Diljske, Lipetske, Uralske i stambenog kompleksa „Dunavske terase“ podnosili su više prijava nadležnoj inspekciji za zaštitu životne sredine zbog prekomerne buke o čemu je Danas već pisao, međutim inspekcija je utvrdila da je „buka u granicama dozvoljenog“. Ipak, jedna od stanarki koja se žalila, Gordana Zečević, ukazivala je da je buka smanjena u vreme kada ispekcija dolazi.

U međuvremenu, uprava tržnog centra „Big fashion“ nije želela da se oglašava po ovom pitanju, ali ipak su odlučili da, skoro dva meseca od prvih medijskih navoda, odgovore i „mole sve učesnike u ovom slučaju da poštuju rešenje koje je donela nadležna inspekcija, kao i poslovanje kompanije koje je ugroženo plasiranjem neproverenih informacija“. Pored toga oni su demantovali navode da su majstori na krovu blokirali uređaje pa buke nije bilo u vreme kada je merenje vršeno.
„Najoštrije demantujemo navode u pojedinim medijima da je tokom ispitivanja nivoa buke dolazilo do redukovanja u radu sistema za klimatizaciju objekta. Štaviše, realizovano merenje je izvršeno u maksimalnim režimima rada opreme, po nalogu inspekcije. Imajući u vidu da poslujemo u skladu sa zakonom i svim važećim propisima, šoping centar će uvek biti otvoren za saradnju sa nadležnim institucijama“.

Oni su naglasili još i da tržni centar poseduje upotrebnu dozvolu, što je potvrdio i gradski Sekretarijat za urbanizam, ali i da je povodom prijava za prekomernu buku,“Big fashion“ postupio u skladu instrukcijama inspekcije, kojoj su dostavili i tehničku dokumentaciju opreme za klimatizaciju koji se nalazi na krovu objekta.

„16.10.2017. godine izvršeno merenje buke u skladu sa Rešenjem nadležnog inspektora za zaštitu životne sredine, i u prisustvu inspektora za zaštitu životne sredine koji je obavljao nadzor, što je konstatovano i zapisnikom od istog dana. Na osnovu izvršenog merenja, ovlašćena organizacija je izradila Izveštaj o merenju buke u životnoj sredini od 28.10.2017. godine,u čijem se zaključku konstatuje da ‘Merodavni nivoi buke na mernim tačkama 1 i 2 NE PRELAZE najveće dozvoljene vrednosti za dnevni, večernji i noćni period u ispitivanim režimima rada 1 i 2’“, ukazali su oni.

 

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.