Zaustavljena izrada urbanističkih planova na Vračaru 1Foto: Beta/Emil Vaš

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić sastao se danas predstavnicima udruženja građana „Topolska” i Društva za ulepšavanje Vračara. Sastanku su prisustvovali Marko Stojčić, glavni urbanista grada Beograda i dr Milan Nedeljković, predsednik gradske opštine Vračar.

Vesić je prihvatio predlog udruženja građana sa Vračara i gradske opštine Vračar da se zaustavi izrada urbanističkih planova. Zamenik gradonačelnika je zajedno sa gradskom urbanistom Markom Stojčićem naložio da se odmah obustavi izrada planova detaljne regulacije na teritoriji gradske opštine Vračar do završetka izrade Plana generalne regulacije grada Beograda koji je u izradi a koji će biti usvojen do kraja 2021. godine.

– Do usvajanja Plana generalne regulacije grada Beograda zaustavljamo izradu svih planova detaljne regulacije za opštinu Vračar, a trenutno je pet planova u procesu izrade.

Ova odluka se ne odnosi samo plan u Tomaša Ježa koji se donosi u saradnji sa građanima a čiji je cilj da se sačuva park koji je bivši predsednik opštine Vračar 2011. godine prodao privatniku!? Ostali planovi čija je izrada zaustavljena su investitorski planovi koje odbornici Skupštine grada mogu da prihvate ili ne. Mi nećemo dozvoliti da na Vračaru svaki investior radi šta hoće kao u vreme od 1993-2016. kada su dozvolili da se u sred Krunske ulice izgradi ona zgrada koja izgleda kao lego kocka, koja je potpuno narušila istorijsko jezgro Vračara – rekao je Vesić.

On je dodao da se očekuje sa Zavod za zašitu spomenika kulture grada Beograda završi projekat proglašenja Krunskog venca za kulturno istorijsku celinu.

– Nova Vlada Srbije proglasiće Krunski venac kulturno istorijskom celinom i tako će istorijsko jezgro Vračara biti zaštićeno. Tokom proteklih godina proglasili smo kulturno istorijskim celinama Terazije i Profesorsku koloniju i zaštitili galeriju Progres i Sava centar koji su postali kulturna dobra. Sve naše odluke prihvatila je Vlada Srbije – poručio je Vesić.

Vesić i Stojčić su se zahvalili predstavnicima udruženja građana „Topolska”, Društvu za ulepšavanje Vračara kao i gradskoj opštini Vračar zato što se brinu o zaštiti Vračara.

– Pozvali smo ih da aktivno učestvuju u izradi Generalnog urbanističkog plana u delu koji se odnosi na Vračar kako bismo omogućili da se očuva istorijsko jezgro a da se grad razvija – rekao je Marko Stojičić.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

5 reagovanja na “Zaustavljena izrada urbanističkih planova na Vračaru”

  1. A šta je sa drugim delovima, takode opštine Vračar, npr Kajmakčalanska ulica i okolne, gde iz dana u dan niču nova gradilišta. Upravo se u Kajmakčalanskoj ulici, gde su sve nove i stare zgrade,visine do 4 sprata i eventualno nisko potkrovlje, završava građenje stambenog objekta u visini od čak 8 spratova, što je nepojmljivo za ovu ulicu. Sada će i ostali građevinari, koji dobiju dozvolu u okolini zidati najmanje toliko spratova, a ko zna i koliko još ??!!

  2. STOP urbanističkom divljaštvu, principu da možeš zidati svagde svašta.
    Mogu li se Beogradski urbanisti arhitekte pobuniti i ustati iz kome i spasiti ovaj već ružni grad na najlepšem mestu u Evropi.

  3. Unakazili ste i Vracar. Vracar je izgubio dusu. Na mestu koje to ne dozvoljava pravite visespratnice. Kada setate Vracarom imate osecaj kao da prolazite kroz tunel od visespratnica. Zelenila vise nigde nema. Sve je pretvoreno u beton i ciglu. Ljudi nemaju gde da parkiraju kola a prolaznici nemaju trotoar po kome bi isli.
    Vracar deli sudbinu unakazenog Beograda. Trebace puno vremena i para da se sve srusi ono sto ste vi uradili.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.