Zbog magle problemi i u avio saobraćaju 1Foto: Miloš Đošić

Kako je preneo RTS, za sada nema otkazanih poletanja sa beogradskog aerodroma. U Srbiji magla otežava saobraćaj na većini putnih pravaca, a tokom jutra i prepodneva na području Vojvodine, Beograda, zapadne Srbije, Šumadije i Pomoravlja zadržaće se gusta magla, uz smanjenu vidljivost mestimično ispod 100 metara.

RTS navodi da je Beograd prema specijalizovanom sajtu Er vižual, trenutno sedmi na listi najzagađenijih gradova na svetu. Na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine navodi se da je vazduh „jako zagađen“ i u Pančevu, Smederevu, Valjevu, Užicu, Požegi, Zaječaru, Beočinu i Nišu.

Povodom zagađenja vazduha u gradovima u Srbiji, preporuka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ je da osetljive osobe ograniče svoj boravak napolju u jutarnjim i večernjim satima.

„Tu spadaju osobe sa hroničnim oboljenjima (respiratorna, kardiovaskularna oboljenja), mala deca i starije osobe“, naveo je „Batut“. Kada je u pitanju zdrava populacija, preporučuje se da se u danima sa povećanim stepenom zagađenja fizička aktivnost ne obavlja na otvorenom prostoru.