Foto: BC

Kuća je izgrađena u klasicističkom stilu, po projektu arhitekte Franca Jankea, u periodu između 1837. i 1840. Međutim, ovu građevinu je 1847. kupila država po ceni od četiri hiljade dukata.

Već tokom prve decenije postojanja, u ovu kuću se smešta englesko poslanstvo koje se tu nalazilo određeno vreme. Za vreme engleskog poslanstva na ovom mestu održavali su se prvi i veoma raskošni balovi, na kojima su se okupljali ugledni građani. Godine 1862. zgrada postaje sedište žandarmerije i Vojnog štaba, sve do 1867. kada se ovde useljava beogradska Realka. Realka je bila škola opšteg srednjeg obrazovanja. Ova škola posedovala je prvu salu za crtanje koja je služila za časove tehničkog obrazovanja. U ovoj sali su, zbog njene prostranosti i zbog nepostojanja mnogo takvih prostora, održavane mnoge izložbe. Realka je 1883. i proširena, tako što su podignute dve male pomoćne zgrade. Takođe, početkom 20. veka uz bok stare zgrade podignuta je još jedna nova građevina. U kratkom periodu, od 1898. do 1905. godine, u ovoj zgradi nalazila se i Prva muška gimnazija.

Zgrada je, iako se u njoj škola više nije nalazila, ostala poznata kao zgrada bivše Realke sve do danas. Za vreme Drugog svetskog rata u ovoj zgradi bila je smeštena vojska, dok su se po okončanju rata ovde nalazile osnovna škola, srednja škola, a jedno vreme i kartoteka jednog zavoda. Zgrada bivše Realke biva i proglašena za kulturno dobro od velikog značaja 1964. godine, čime je stavljena pod zaštitu.

U zgradu nekadašnje Realke smešten je 1965. Pedagoški muzej, jedan od tri najstarija muzeja u Srbiji. Pedagoški muzej osnovan je još 1896. od Učiteljskog udruženja Srbije. Muzej je oformljen sa zadatkom da „pribira i čuva nastavna sredstva i sve drugo što se tiče osnovne škole, što ima pedagoške i istorijske vrednosti za školu i učitelje“. Od 1969. u muzeju se nalazi stalna postavka „Deset vekova srpske škole“, koja predstavlja vodič kroz istoriju škola kod Srba od 9. do početka 20. veka.

Pedagoški muzej, u zgradi bivše Realke, poseduje danas više od 45 hiljada predmeta, dokumenata, knjiga, fotografija, časopisa, kao i ostalog stručnog materijala. U osnovnu delatnost muzeja spada i organizovanje izložbi, predavanja, seminara i drugih vidova kulturno-prosvetne delatnosti.