Ovako sastavljena parlamentarna većina vrlo brzo će se suočiti sa nekoliko važnih pitanja, među kojima su reforma policije i izmjene Ustava BIH najznačajnija.
Pregovori o formiranju nove vlasti okončani su sastankom u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine. Najveće dileme oko toga ko će činiti parlamentarnu većinu otklonjene su još prošle sedmice. Silajdžićeva Stranka za BIH i Tihićeva SDA pred ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država Daglasom Meklhejnijem potpisali su sporazum o koaliciji i tako prekinuli naklapanja oko toga kako će i s kim u vlast.
U međuvremenu, posložile su se i druge kockice. Poslije šoka od izbornog poraza u utrci za mjesto bošnjačkog člana Predsjedništva, koji ga ipak nije koštao čelne pozicije u SDA, Tihić je uspio konsolidovati poljuljanu stranku i svoju poziciju unutar nje. Iako je jedno vrijeme bio bliži koaliranju sa SDPBIH, s kojim je na istoj liniji u pogledu ustavnih promjena i insistiranju na usvajanju zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine, Tihić se na kraju opredijelio na, ipak, čvršći savez sa Silajdžićem.
Mnoge stvari danas su jasnije nego prije mjesec-dva i između dva HDZ. Nakon što je pušten iz pritvora, Dragan Čović se vratio na čelo HDZBIH i uključio u pregovore, te najavio ulazak u vlast. Na potrebu saradnje dva HDZ, a naročito nakon dogovora dvije vodeće bošnjačke stranke SBIH i SDA, danas ukazuje i Martin Raguž. Dakle, sukladno izbornim rezultatima, zajedno će u vlast i HDZBIH i HDZ 1990.
Dileme oko formiranja nove parlamentarne većine nije bilo jedino u Republici Srpskoj. Tamo je još 1. oktobra bilo jasno da će svu vlast imati Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika. Njegov SNSD je dobio još koje mjesto u klupama Narodne skupštine RS, a Vlada RS je nastavila započeti posao. Dodikov čovjek Nikola Špirić će doći na mjesto državnog premijera čime će biti potvrđena dominacija SNSD.
Ovako sastavljena parlamentarna većina vrlo brzo će se suočiti sa nekoliko važnih pitanja, među kojima su reforma policije i izmjene Ustava BIH najznačajnije. U Republici Srpskoj oko ove dvije ključne reforme postoji puno jedinstvo i tu će se teško napraviti neki pomaci. Stranke u Federaciji na reformu Ustava gledaju različito. Tihić i Čović su za dogovoreni aprilski paket jer vjeruju da će ojačati državne institucije, dok Silajdžić i Ljubić smatraju da se predviđenim rješenjima u nepovoljniji položaj dovode Bošnjaci i Hrvati. S obzirom na to da su Amerikanci kreatori ponuđenog paketa, a ujedno i kumovi novih koalicija, nije teško zaključiti kako će se sve završiti.